За Международния ден на авиацията и космонавтиката президентът награждава военни пилоти

ден на авиацията

Държавният глава Румен Радев ще удостои военни пилоти с Почетния знак на президента по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Те ще бъдат наградени за значимия си принос за развитието на българската авиация.

Сред отличените е началникът на Главния щаб на Военновъздушните сили в периода 1997-2002 г. – генерал-лейтенант Стефан Попов, който е завършил пилотската си кариера с прелетени 2500 часа на седем типа самолети.

Ще бъде награден и генерал-майор Евгени Манев (на снимката), който е бил началник на Военната академия “Г. С. Раковски” от 2003-2008 г. и има прелетени над 3000 часа, основно на изтребителите МиГ-21 и МиГ-29.

Отличия ще получат заместник-председателят на Българската авиационна асоциация подполковник Динко Динков, както и подполковник Петър Кръстев, който е бил и инструктор на военни летци.

По-късно по случай празника на авиацията и космонавтиката и 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов ще има специално честване в Централния военен клуб в София, на което ще участва и президентът Румен Радев.  

Във Военната академия “Г. С. Раковски” служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, както и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, ще поздравят личния й състав за патронния празник и по случай 112-ата годишнина от нейното създаване.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст