Златото надхвърли 2400 долара за тройунция, а петролът – 92 долара за барел

Златото надхвърли 2400 долара за тройунция, а петролът - 92 долара за барел

Златото завоюва поредния си рекорд в качеството на спасително убежище от всякакви кризи, а среброто е най-скъпо от февруари 2021-а насам. Този път, за пореден път, източникът на кризата е Близкият изток и Израел, който се подготвя за атака от Иран през следващите два дни в отговор на израелския удар срещу иранското консулство в Сирия, убил високопоставени ирански генерали.

Жълтият метал за незабавна доставка се търгуваше за 2413.61 щ. долара за тройунция – 1.73% дневен ръст в 17.35 ч. българско време на 12 април, а среброто – за 29.51 долара за тройунция – 3.74% скок за деня.

“Цените на златото отново се повишават защото все повече инвеститори го смятат за по-добра застраховка срещу геополитическия риск от щатските правителствени облигации заради инфлационните тревоги за САЩ”, написа в социалната платформа X Мохамед Ел-Ериан – директор на колежа Queens в Кеймбридж.

Скъпоценният метал върви мощно нагоре през тази година, теглейки след себе си и среброто по различни причини, сред които са нажежаващото се напрежение в Близкия изток и в Украйна, както и покупките на централните банки, най-вече – на Китай. В допълнение, търговците оценяват обхвата на лихвените понижения, които ще направи Федералният резерв през тази година след публикуването на все още силните инфлационни данни на 10 април.

Високите котировки на златото и среброто изпратиха индексите, оценяващи относителната им сила за 14-дневен период, значително над 70 пункта – равнище, чието прекрачване означава, че цените на активите са прекалено раздути и трябва да се очаква пауза на възхода им.

Платината и паладият също поскъпват, въпреки че доларовият индекс се търгува в близост до най-високата си стойност от ноември 2023-а насам. Силната щатска валута по правило е негативен фактор за котировките на суровините, защото те се пресмятат в долари и придобиването им се оскъпява сериозно в другите валути.

Суровият петрол поднови в следобедните часове на 12 април подема си заради потенциалния риск от ирански атаки срещу правителствени обекти в Израел – директни или чрез ирански подставени лица с дронове и ракети, според твърденията на западни разузнавателни служби. Те обаче все още не били одобрени от Техеран, а Вашингтон прехвърли допълнителни военни активи в региона.

Според “Комерцбанк”, директна конфронтация между Израел и Иран би означавала значителна ескалация на конфликта в Близкия изток и сериозен ръст на петролните котировки. Въпреки че те са най-високи от октомври 2023-а насам, Международната агенция по енергетика подхожда по-предпазливо в публикуваната си на 12 април месечна перспектива за тазгодишното търсене на черно злато и прогнозира по-нататъшното му забавяне през идната година.

ОПЕК на 11 април потвърди оптимистичните си очаквания за търсенето на горивото през 2024-а, а водещи търговци от бранша и банки от Уолстрийт прогнозираха по-високи цени през поледните няколко седмици. Пазарът на опции също подкрепя възходящия потенциал на петролните котировки: през последните дни се наблюдават засилени покупки на кол-опции (които печелят при повишение на цените), като контрактите за сорт “Брент” все още се търгуват с надбавка над “песимистичните” пут-опции.

В 17.30 ч. българско време на 12 април фючърсните контракти на сорт “Брент” за доставка през юни се котираха за 92.08 щ. долара за барел – 2.61% дневен ръст, а на американския лек суров петрол WTI за доставка през май – за 87.53 долара за барел – 2.95% ръст за деня.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст