Бившият съюзник на Виктор Орбан – Петер Маджар – ще му съперничи на европейските избори

Бившият съюзник на Виктор Орбан - Петер Маджар - ще му съперничи на европейските избори

Бившият съюзник на унгарския премиер Виктор Орбан, Петер Маджар, регистрира партия вчера, 11 април, за да участва с нея в европейските избори през юни. Това ще е своеобразен тест кой в Унгария е лидерът на националистите, предаде агенция „Ройтерс“.

През февруари 2024 г. Маджар обвини правителството в корупция и в централизирано налагане на пропаганда. Сътрудниците на Орбан категорично отхвърлиха обвиненията му.

Юдит Варга
Бившият министър на правосъдието на Република Унгария Юдит Варга

После, в края на март, Петер Маджар публикува запис от разговор с тогавашната му съпруга Юдит Варга, която по онова време заемаше поста министър на правосъдието на Унгария. В него, тя подробно описва как сътрудници на Орбан се намесват в дело за подкупи.

Разкритията на Маджар, по които в момента се води разследване, доведоха до големи протести в Унгария. Те хвърлиха сянка върху правителството на Орбан, което преди това вече бе разклатено от скандал със сексуално насилие. В него бе замесена Каталин Новак – предидент на страната.

каталин новак
Бившият президент на Република Унгария Каталин Новак

Тя се оттегли от поста си, като бе последвана от Юдит Варга, заради това че бе помилвала мъж, излежаващ присъда за педофилия.

Проучванията на общественото мнение показват, че партията на Маджар ще получи гласовете на около 13% от гласоподавателите, докато подкрепата за политическата сила на Орбан – „Фидес“ – остава почти непроменена. На парламентарните избори през 2022 г. тя спечели с над 50 процента.

Партията на Маджар се нарича „Тиса“ („Tisztelet és Szabadság“ – „Уважение и свобода“). С нея той ще започне предизборна обиколка в цялата страна през следващата седмица, като планира да посещава от шест до осем града на ден.

На митинг миналата седмица той обяви, че иска да си върне Унгария и да възстанови демокрацията. Той настоява за реформа в системата на здравеопазването и в образованието и е категоричен, че Унгария трябва да си сътрудничи с Европейския съюз.

Петер Маджар заяви, че ще оглави листата на своята партия за европейските избори, тъй като е най-разпознаваемата фигура в нея, но няма да става евродепутат. Ще си остане в Унгария, за да работи за смяна на правителството.

Ако партията “Тиса” изпрати свои представители в европарламента, те ще се присъединят към групата на Европейската народна партия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст