Росен Христов е готов да съди държавата за политическо преследване заради договора с “Боташ”

росен христов (БНТ)

“Умишлено договорът не се използва, за да може да се атакува”

“НС няма нито компетенциите, нито правомощията да разследва и да анализира такъв договор без да използва експерти”

В момента, в който бъде приет доклад на парламентарната комисия, проверяваща договора с “Боташ”, аз съм готов да заведа дело срещу държавата в Страсбург за политическо преследване. 

Това заяви пред БНР бившият енергиен министър Росен Христов.

“Това нещо аз ще го спра с всички законови средства. Ще сезирам всички международни институции и всички посолства. Парламентът се използва за политическа платформа за предизборна кампания. НС няма нито компетенциите, нито правомощията да разследва и да анализира такъв договор без да използва експерти. Правят се политически атаки. Приемам ги лично. Ще съдя всички, които се изказват по въпроса, споменават моето име и са се подписали под доклада. За всеки извод ще искам обяснение на база на какви данни и експертиза е направен”, закани се Христов.

Изводът в доклад на парламентарната временна комисия, която проверява споразумението, е, че “Булгаргаз” е бил ощетен от договора с турската държавна енергийна компания “Боташ”, подписан в началото на миналата година. 

Комисията е изготвила доклад, който следващата седмица ще бъде внесен в парламента.

“Нашето предложение, което записахме в решението, което трябва да бъде взето следващата седмица в зала е, цялото решение и този доклад да отидат в Прокуратурата и ДАНС”, каза Радослав Рибарски.

“Всеки ден българската енергетика и в частност “Булгаргаз”, трябва да заплаща капацитет, който се равнява на 500 000 долара, всеки ден. Този капацитет обаче не се използва. За пример, 2023 година от възможни 14 кораба да бъдат доставени, са използвани един и половина. Този капацитет, въпреки, че ние не го ползваме, изплащаме тези такси всеки ден за пълния обем, който са договорили служебното правителство с министър Росен Христов. Тези неща, три месеца заседава комисията, въобще не са в доклад. Докладът вече е готов и другата седмица трябва да бъде в зала”, коментира той. 

Друг член на парламентарната комисия Борислав Гуцанов от БСП, коментира, че това е срамен и загробващ договор за България. Той добави, че служебният министър на енергетиката Росен Христов не е имал право да подписва договора, тъй като той не е съгласуван с Министерския съвет и е бил подписан само от осем министри. Според Гуцанов договорът много трудно може да бъде развален, тъй като е на стойност над 2,2 милиарда евро, но може да бъде предоговорен.

“Една такава подробност, която сигурно ще ви бъде интересна е, че таксата услуга за пренос за “Боташ” е 9 долара, и 10 за пренос, докато с Гърция е 5,4 евро. Как ви се струва? Два пъти има разлика за едно и също нещо, което се прави. Кой ги е договарят тези условия и защо тези хора все още не са подведени под отговорност?”, попита Гуцанов. 

Заради този договор от БСП ще поискат да бъдат освободени директорите на “Булгаргаз”. 

Умишлено договорът не се използва, за да може да се атакува, заяви Росен Христов. 

“Това прикрива цялото бездействие на правителството в енергетиката и е една политическа атака срещу президента”, категоричен е той.

Клаузата за неустойките съществува в абсолютно всеки договор в енергетиката, подчерта Христов. 

“Това се представя като нещо необичайно в момента. Защо не искат да се наеме независим експерт с международен опит и да се направи оценка? Да каже цените и условията пазарни ли са. Коментарите ги правят политици, които никога не са подписвали такъв договор, нямат нищо общо с енергийния сектор и дори не са били на ръководни длъжности в международна компания”, каза още бившият енергиен министър. 

Той не пожела да коментира дали изнесената информация от “Българските елфи” е автентична.

“Най-големите демокрации защитават националните си интереси”, посочи Росен Христов. 

“Откъде ще доставят газ, ако не използват този договор?”, запита Христов. 

“Откъде ще доставите газ, ако стане авария в Азербайджан? Ако стане нещо в Гърция и спрат доставките. Това е оборудване, постоянно има аварии. Затворят ли този договор, ние ставаме зависими от Гърция. Има ограничение на капацитета на връзките”, допълни той.

Защо НС се меси в търговски договор, запита още бившият енергиен министър. 

В енергийния сектор винаги се предпочитат дългосрочните отношения, каза Христов. Той смята ,че ако се отиде в Турция и се докаже, че в България има свиване на пазара, турските ни партньори ще проявят разбиране.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст