Румен Радев удостои четирима военни пилоти с Почетния знак на президента

Президентът Румен Радев удостои четирима военни пилоти с Почетния знак на президента, генерал-майор Евгени Манев, подполковник Динко Динков и подполковник Петър Кръстев, генерал-лейтенант Стефан Попов

По повод международния ден на авиацията и космонавтиката

държавният глава Румен Радев удостои четирима военни пилоти с Почетния знак на президента.

Те получиха отличията за значим принос за развитието на българската авиация на специална церемония на “Дондуков” 2.

България има достоен принос в развитието на авиацията – от първия боен полет на летците Радул Милков и Продан Таракчиев през 1912 г. над Одрин, през защитата на София по времена на Втората Световна война, посочи в словото си президентът Румен Радев.

“Изграждането на най-мощната военна авиация на Балканите в следвоенния период, съхраняването и развитието на нови способности през последните десетилетия, наситени с много ресурсни ограничения, покоряването на нови континенти и постигането на високо ниво на безопасност на полетите от гражданската ни авиация. За всички тези успехи се крие родолюбието, посветеността, куража и всеотдайността на поколения български летци”, каза държавният глава.

Почетният знак на президента получи генерал-майор Евгени Манев, бивш началник на Военната академия в София. Като пилот, той има пролетени повече от 3000 часа, основно на изтребителите МиГ-21 и МиГ-29. Сред отличените са заместник-председателят на Българската авиационна асоциация подполковник Динко Динков и подполковник Петър Кръстев, който през годините заема летателни и инструкторски длъжности на военни летища.

Почетният знак на президента получи и генерал-лейтенант Стефан Попов – началник на Главния щаб на Военновъздушните сили в периода 1997-2002 г., завършил пилотската си кариера с пролетени 2500 часа на седем типа самолети.

Стефан Попов си спомни за първия полет на Юрий Гагарин в Космоса през 1961-ва – годината, която белязала и неговото бъдеще.

“В този ден по радиоуредбата прозвуча информацията: “Човек в Космоса”. Едно епохално събитие. През 1961 г. след завършването на гимназията постъпих и летях в аероклуба. През есента постъпих във Висшето Народно Военновъздушно училище и така започна летателна дейност в продължение на 41 години”, разказа той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст