Гечев учуден – Борисов харесва доклада на МВФ, с предложения, които от БСП от години предлагат

Румен Гечев

Депутатът от “БСП за България” Румен Гечев изрази учудването си в ефира на Bulgaria ON AIR, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов много е харесал последния доклад на МВФ за България. В него се съдържат предложения, които, по думите на Гечев, БСП от години предлагат, а сега – Борисов настоява за тяхното внедряване.

“Ние се чудим той защо не ни подкрепяше през тези 15 години, когато предлагахме преструктуриране на пенсионната система, така че всеки да получава според качеството и количеството на труда си. Хора с една и съща професия и един и същи трудов стаж, независимо кога са се пенсионирали, да получават почти еднакви пенсии – и това не подкрепиха.

Предложихме промяната в пенсионната система да бъде свързана с увеличение на социалните осигуровки, за да облекчим бюджета – сега и Международният валутен фонд казва, че това е много важно решение”, обясни Гечев.

Той даде пример и с още едно предложение на МВФ, което от “БСП за България” отдавна предлагат – България да премине към другите 99% от държавите по света с прогресивно данъчно облагане.

Във връзка с гласуваните в парламента великденски добавки към пенсиите, проф. Гечев припомни, че през последните 15 години БСП винаги е държала пенсионерите да получават добавки за Коледа и Великден.

Той изрази учудването си, че когато в кабинета на Кирил Петков социален министър бе Георги Гьоков, от ПП-ДБ не са имали възражения срещу великденските добавки, а сега са били единствените, които не подкрепиха мярката.

По отношение на скандала в митниците Румен Гечев коментира, че той дава лош сигнал към Европейския съюз и намалява аргументите ни за сухоземен Шенген.

„Когато в една страна, която кандидатства за Шенген, нейният главен секретар на МВР си пие пиенето и е в сауната с контрабандисти, това не говори добре за тази страна“, подчерта Румен Гечев.

Той посочи, че проблемите в митниците се отразяват както на бюджета, така и на националната сигурност. От една страна носят загуби за стотици милиони, а освен това има големи съмнения от чуждестранните ни партньори, че при трафика на контрабандни цигари се прекарват както наркотици, така и оръжия.

По отношение на ангажимента на правителството да осигури честни избори, Румен Гечев обясни, че неговото изпълнение би могло лесно да се провери след изборите, като се провери как е гласувано в т.нар. ромски махали.

Според него намиращите се там секции, трябва да се намират под специално наблюдение, тъй като там гласоподавателите гласуват монолитно за една или друга партия. Румен Гечев бе категоричен, че в МВР знаят имената на посредниците и организацията, по която се купуват гласове, но не правят нищо, защото слугуват на определени партии.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст