Денят по диагонал – 13 април 2024 г.

Иран е превзел контейнеровоз, свързан с Израел ,в Ормузкия проток на 13 април

Иран е превзел контейнеровоз, свързан с Израел, в Ормузкия проток

Ирански въоръжени сили са нападнали контейнеровоз в района на Ормузкия проток в условията на трупащото се напрежение в Близкия изток след смъртоносната израелска атака срещу иранското консулство в Сирия на 1 април. Корабът е под командването на Ислямската революционна гвардия – елитната част, която загуби седем свои членове, включително и двама генерали, по време на израелския удар, съобщи държавната информационна агенция на Иран – ИРНА. Кадри, предоставени на агенция “Асошиейтид прес”, показват военни, спускащи се на корабната палуба от хеликоптер.

Плавателният съд е свързан с групата “Зодиак” – базирана в Лондон корабна компания, която е собсвеност на израелския милиардер Еял Офер.

Само един евродепутат, излъчен от “БСП за България” е отчел работата си, обяви Нинова

БСП за България, Нинова

На 27 април Националният съвет на БСП ще се събере отново, но този път ще реди листите за народни представители за 50-ия парламент. Според Нинова сред обществото има сериозно очакване, че левите сили ще се обединят, за да са алтернатива на статуквото.
Във връзка с тези очаквания лидерът на “БСП за България” обяви, че на 1 май кани над 25 партии в левия спектър и над 20 граждански сдружения, защитаващи подобни принципи, за да обсъдят обща алтернатива на модела на сегашното управление.

САЩ и Великобритания блокираха достъпа на руски метали до борсите в Лондон и Чикаго

САЩ и Великоритания блокираха достъпа на руски метали до борсите в Лондон и Чикаго

АЩ и Великобритания наложиха нови рестрикции на търговията на руски алуминий, промишлена мед и никел, които се очаква да повлияят на световните метални пазари. Поредните наказателни мерки забраняват новите доставки от Русия за Лондонската метална борса (LME), където се формират базовите глобални цени, както и за тържището в Чикаго CME. Санкциите се отнасят за трите метала, произведени на или след 13 април, като Вашингтон забранява и вносът им в САЩ. Това е поредният опит за ограничаване на приходите, финансиращи военната машина на Владимир Путин.

Решението едва ли ще попречи на Москва да продава металите си, тъй като то не забранява на физически и юридически субекти извън Америка да получават физически доставки на промишлена мед, никел или алуминий.

Представители на Венецуела и САЩ провели тайна среща в Мексико на 9 април

Представители на Венецуела и САЩ провели тайна среща в Мексико

Официални представители на САЩ са се срещнали тайно с членове на правителството на президента на Венецуела Николас Мадуро, за да го агитират да остане ангажиран с провеждането на демократични реформи.

Това се е случило дни преди през следващата седмица да изтече крайния срок, след който Вашингтон трябва да върне санкциите на венецуелския петролен сектор. В срещата, проведена в столицата на Мексико на 9 април, са взели участие Даниел Ериксон от Националния съвет за сигурност на Съединените щати и Хорхе Родригес – главният преговарящ на Мадуро.

Те са обсъждали условията за провеждане на предстоящите президентски избори във Венецуела на 28 юли, твърдят запознати с въпроса лица.

Компютърният пазар показа растеж благодарение на лаптопите на Apple

Пето-авеню-Манхатън-Ню-Йорк-Apple_store_fifth_avenue китай иск лаптопи

Пазарът на персонални компютри показа растеж през първото тримесечие на 2024 г. и това до голяма степен се дължи на увеличеното търсене на компютри на Apple. Това се посочва в проучване на аналитичната компания IDC.

След две години на спад, последвал бума на продажбите по време на пандемията, доставките на компютри възлизат на общо 59.8 милиона единици, което е с 1.5% повече от миналата година, според проучването. Отбелязва се, че постигнатите цифри не са ясен знак за стабилно възстановяване, но все пак показват подновен интерес сред потребителите и компаниите към закупуване на нови лаптопи и компютри.

На източния фронт ситуацията се влошава значително, призна главнокомандващият на Украйна

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна генерал Олександър Сирски обяви, че ситуацията на източната фронтова линия значително се е влошила.

Във видеоклипове, споделени в “Telegram” от руски военни блогъри, се вижда тежка артилерия, обстрели на украински позиции и бомби, взривяващи жилищни сгради в Часов Яр.

Според Роб Лий, старши сътрудник в програмата за Евразия на Изследователския институт за външна политика, битката за Часов Яр вероятно ще бъде от сериозно значение за руската армия. Ако нейните части превземат града, след това те биха могли по-бързо да се насочат към Донецк и така да започнат очакваната лятна офанзива.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст