Как забраната на абортите ще се отрази на изборите в САЩ?

Северната фасада на Белия дом Вашингтон противопостави на помощ номинации предупреждение аборти

Аризона ще стане 15-ият щат, който напълно забранява абортите. А това може да повлияе на хода на предизборната надпревара. За това пишат водещи световни медии. 

На 9 април Върховният съд на щата реши да се върне към закона от средата на 19 век, според който наказанието за индуцирано прекъсване на бременност е от две до пет години затвор. Единственото изключение е заплахата за живота на жената. 

В същото време абортът може да се превърне в

една от ключовите теми на политически дебат между републиканци и демократи.

Проучване на Kaiser Family Foundation установи, че 12% от гласоподавателите смятат този въпрос за най-важния при изборните им решения.

Върховният съд на Аризона взе решение почти веднага след изявлението на Доналд Тръмп и обърка всичките му карти, пише The Washington Post. На 8 април лидерът на републиканците отказа да подкрепи всеки нов национален закон, който би ограничил абортите, а това противоречи на възгледите на много от членовете на неговата партия. По този начин бившият президент се опита да неутрализира вълнуващия въпрос, тъй като той играеше в ръцете на демократите през последните две години. Освен това Аризона е един от онези щати, които ще бъдат критични за резултата от изборите, а

кампанията на Тръмп разчита на подкрепата на неговите избиратели.

Демократическата партия бързо се опита да се възползва от ситуацията, отбелязва The New York Times. Президентът Джо Байдън и неговите поддръжници започнаха да обвиняват Тръмп, че е поел отговорност за назначаването на членове на Върховния съд, които отмениха конституционното право на аборт. Това е позната тактика за демократите и се превърна в едно от най-мощните политически оръжия на партията. 

Решението в Аризона показа, че републиканците няма да могат да избегнат конкретни въпроси относно ситуацията с абортите в по-консервативните щати.

В същото време активисти в Аризона се стремят към гласуване за включването на правото на аборт в Конституцията на щата, отбелязва британският The Guardian. То може да се проведе през ноември и да съвпадне с общите избори. Организаторите съобщиха, че са събрали повече от 500 хиляди подписа. Решението, взето на 9 април, вероятно ще съживи избирателната активност, заключава изданието.

Аризона (Arizona) е щат, разположен в югозападния регион на САЩ. На юг граничи с два мексикански щата Сонора и Баха Калифорния. Населението му наброява над 7 млн. жители. Финикс (Phoenix) е столицата на щата.

Аризона е един от двата щата (другия е Хавай), които не ползват лятно часово време. Причина за това е високата температура в щата и произтичащото от това нежелание на хората да имат по-дълъг ден през лятото.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст