Иран е превзел контейнеровоз, свързан с Израел, в Ормузкия проток на 13 април

Иран е превзел контейнеровоз, свързан с Израел ,в Ормузкия проток на 13 април

Ирански въоръжени сили са нападнали контейнеровоз в района на Ормузкия проток в условията на трупащото се напрежение в Близкия изток след смъртоносната израелска атака срещу иранското консулство в Сирия на 1 април. Корабът е под командването на Ислямската революционна гвардия – елитната част, която загуби седем свои членове, включително и двама генерали, по време на израелския удар, съобщи държавната информационна агенция на Иран – ИРНА. Кадри, предоставени на агенция “Асошиейтид прес”, показват военни, спускащи се на корабната палуба от хеликоптер.

Плавателният съд е свързан с групата “Зодиак” – базирана в Лондон корабна компания, която е собсвеност на израелския милиардер Еял Офер.

Британското съвместно военно командване, действащо в областта на морска отговорност на Великобритания – UKMTO, също потвърди, че кораб е бил превзет от регионалните власти на 50 морски мили североизточно от Фуджейра. Официален представител на американското министерство на отбраната е заявил, че “той и колегите му са запознати с положението, за което е информирало UKMTO и следят развитието му”.

Какво се знае за кораба?

Плавателният съд е идентифициран като MSC Aries – плаващ под флага на Португалия контейнеровоз.

В официално изявление на 13 април от MSC потвърждават, че корабът е бил превзет от ирански сили докато е преминавал през Ормузкия пролив в около 02.43 ч. координирано универсално време (05.43 ч. българско време). В него се казва още, че екипажът е от 25 души и компанията работи пряко със съотвените власти, за да гарантира сигурността на хората и връщането на плавателния съд.

Израел определи инцидента като пиратски акт. Минстърът на външните работи на страната Израел Кац заяви, че “режимът на аятолах Хомейни е криминален режим, подкрепящ престъпленията на Хамас и в момента извършва пиратска операция в нарушение на международното право”. Кац призова “европейския съюз и целия свободен свят да обяви незабавно Иранската революционна гвардия за терористична организация и да санкционира Иран”.

В отговор на превземането на контейнеровоза на 13 април главният говорител на израелските въоръжени сили контраадмирал Даниел Хагари каза, че “Иран ще понесе последствията за избора си да ескалира още повече ситуацията“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст