Кристалина Георгиева е назначена с “консенсус” за втори мандат

Кристалина Георгиева

Управляващият директор на Международния валутен фонд – Кристалина Геооргиева е назначена за втори петгодишен мандат, става ясно от информация на сайта му.

Това обяви изпълнителният съвет на Фонда, уточнявайки, че това е станало с “консенсус”.

 При взимането на решението от Фонда обръщат внимание на качествата на г-жа Георгиева като ръководител – отбелязвайки нейната гъвкавост при взимането на решения и категоричната им защита. Посочват, че с нея начело, МВФ е преодолял серия от големи глобални сътресения, сред които одобрението на над 360 милиарда долара под формата на нов финансов пакет след началото на пандемията за 97 държави и по-меки условия за обслужване на дълга за най-бедните и най-уязвимите членове на Фонда.

Освен това под ръководството на Кристалина Георгиева МВФ въвежда нови иновативни механизми за финансиране в посока насърчаване на устойчивостта на икономиките и справянето с глада.

По време на нейното управление бе организирана серия от Кръгли маси за управление на глобалния държавен дълг. Бе осигурено и 50-процентно увеличение на квотите за укрепване на постоянните ресурси на Фонда и към изпълнителния му съвет бе включен и трети председател от Субсахарска Африка.

От изпълнителния съвет на МВФ приветстват продължаващата линия на действие от страна на Кристалина Георгиева в посока засилване на макроикономическата и финансова стабилност. Това гарантира, че Фондът ще продължи да се адаптира и развива, за да отговори на нуждите на всички свои членове. Ето защо от изпълнителния съвет признават, че очакват с нетърпение да продължат да работят в тясно сътрудничество с настоящия управляващ директор на Фонда.

Георгиева беше единственият номиниран кандидат. Новият й мандат ще започне на 1 октомври. 

От пресцентъра на фонда разпространиха и изявление на Георгиева, в което тя изказва дълбоката си благодарност за доверието на членовете на изпълнителния съвет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст