Германският канцлер Олаф Шолц пътува за втори път по време на мандата си за Китай

Олаф Шолц


Германският канцлер Олаф Шолц пътува днес (13 април) за втори път по време на мандата си до Китай, предава “Tagesschau”.

Той ще прекара там три дни, като в два от тях ще обсъжда с китайските си колеги икономически въпроси, а в третия – политически. Според наблюдатели той е пренебрегнал темата за спазването на човешките права.

Други анализатори коментират, че посещението на Шолц в Германия ще е твърде продължително. От друга страна специално за Китай министърът на външните работи Аналена Бербок изработи стратегия, озаглавена: „Китай се променя – нашата политика спрямо него също следва да бъде различна“. Основната идея на стратегията е да се работи за това Германия да бъде по-малко зависима от Китай и той да бъде възприеман най-вече като съперник и конкурент.

В същото време Олаф Шолц е в Китай с най-големите бизнес лидери в Германия. Той ги увери, че държавата му няма интерес от прекъсване на икономическите връзки с Китай.

Посещението на Шолц ще започне от китайския град Чунцин, който се смята за най-населения в света със своите 32 милиона жители. Там германският канцлер ще посети инсталация за производство на водород – проект, в който участва и Германия. После ще присъства на дискусия на китайски студенти по архитектура, които ще му обяснят принципите на модерното градско планиране.

Следващата спирка на Шолц ще е в Шанхай. И едва на третия ден той ще се види с китайския президент – Си Дзинпин в Пекин – нещо, което според експерта Макс Зенглейн от германския “Институт за китайски изследвания “Мерикс” буди тревога. Ще бъде възприето по същия начин и от Пекин, предупреди Зенглейн.

Очаква се в Пекин Шолц да постави въпроса за отношението на Китай към войната в Украйна. Пекин подкрепя Кремъл, а според САЩ Китай доставя такива стоки на Русия, които могат да бъдат използвани и за военни цели.

Канцлерът Шолц твърди, че на няколко пъти е призовавал китайското правителство да окаже по-сериозно влияние върху Русия по отношение на водената от нея война. Освен това е категоричен, че Китай трябва да престане да доставя оръжия на агресора Русия.

Според наблюдатели Шолц едва ли ще постигне промяна в стратегиите на Китай, но независимо от това е важно да използва случая, за да заяви ясно на китайския президент Си Дзинпин: „Китай трябва да разбере, че е изправен пред стена, издигната от Запада, зад която мерките са наистина много строги. И една от тях е насочена към защита на индустриалната база на Европа”.

Освен това различни правозащитни огранизации в Германия очакват, че по време на срещата си със Си Дзинпин германският канцлер ще се застъпи за потиснатите уйгури и за Тибет. Дейвид Мисал от германската организация “Инициатива за Тибет” твърди, че неговата организация е изпращала много имейли до канцлера, но без да получава обратен отговор. Сякаш сигналите им потъват в черна дупка. Други правозащитници пък изразяват надежда, че Шолц ще послуша активистите поне за едно – по време на снимки в никакъв случай да не прегръща панди.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст