Представители на Венецуела и САЩ провели тайна среща в Мексико на 9 април

Представители на Венецуела и САЩ провели тайна среща в Мексико

Официални представители на САЩ са се срещнали тайно с членове на правителството на президента на Венецуела Николас Мадуро, за да го агитират да остане ангажиран с провеждането на демократични реформи. Това се е случило дни преди през следващата седмица да изтече крайния срок, след който Вашингтон трябва да върне санкциите на венецуелския петролен сектор. В срещата, проведена в столицата на Мексико на 9 април, са взели участие Даниел Ериксон от Националния съвет за сигурност на Съединените щати и Хорхе Родригес – главният преговарящ на Мадуро. Те са обсъждали условията за провеждане на предстоящите президентски избори във Венецуела на 28 юли, твърдят запознати с въпроса лица.

Същият ден президентът на Колумбия Густаво Петро е летял до Каракс с подкрепата на САЩ и е разговарял почти три часа с Мадуро преди да се срещне с кандидата за президент на опозицията Мануел Розалес на следващата сутрин. Посещението е станало след необичайното решение на Колумбия да критикува Мадуро, че блокира участието на няколко опозиционни кандидати в изборите на 28 юли.

Няма официален коментар на новината за тайните срещи нито от страна на Вашингтон, нито от Венецуела.

На 11 април временно изпълняващият длъжността външен министър на Колумбия Луис Жилберто Мурильо заяви, че правителството на страната му е в постоянен контакт със Съединените щати по регионалните въпроси, включително и Венецуела.

Мадуро тества предела на подкрепеното от Вашингтон споразумение с опозицията от миналата година за провеждането на честни избори в замяна на облекчаване на санкциите срещу Венецуела. Но Мария Корина Мачадо, която през октомври 2023-а спечели първичните избори за президент и нейната малко известна заместничка Корина Йорис, получиха забрана да участват в тазгодишната президентска надпревара. Постоянните нарушения на договореностите поставя САЩ в твърде неудобно положение и пред дилемата дали да въведе отново санкциите на венецуелския суров петрол и природен газ в изборната и за американците година когато миграцията е ключов въпрос за щатските избиратели.

Ако американските рестрикции бъдат върнати обратно, Венецуела може да загуби приходи в размер на общо 2 млрд. щ. долара от износ на черно злато до края на 2024-а, по сметки на икономическата фирма от Каракас “Екоаналитика”. От октомври 2023-а до март правителството на Мадуро е получило допълнително 740 млн. щ. долара от продажби на горивото благодарение на споразумението с Белия дом, по оценка на консултанти от венецуелската компания “Динамика”.

Мурильо, който е помогнал за организирането на срещите с Розалес, е казал в интервюто на 11 април, че също е разговарял конфиденциално с Мачадо.

От месеци Съединените щати използват съседите на Венецуела да притискат Мадуро да влезе в пратия път. Венецуелските и американските официални представители най-накрая са се съгласили на среща в началото на седмицата.

Според добре информираните източници, в американската делегация на срещата в Мексико сити е бил включен и американският дипломат Франсиско “Пако” Палмиери – шеф на мисията за Венецуела (VAU). Както и заместник съветникът по вътрешна сигурност Дженифър Даскал.

Засега обаче все още няма никаква яснота за изборите във Венецуела, включително и за присъствието на надеждни и безпристрастни наблюдатели, които от тази седмица са започнали посещения в страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст