САЩ и Великобритания блокираха достъпа на руски метали до борсите в Лондон и Чикаго

САЩ и Великоритания блокираха достъпа на руски метали до борсите в Лондон и Чикаго

САЩ и Великобритания наложиха нови рестрикции на търговията на руски алуминий, промишлена мед и никел, които се очаква да повлияят на световните метални пазари. Поредните наказателни мерки забраняват новите доставки от Русия за Лондонската метална борса (LME), където се формират базовите глобални цени, както и за тържището в Чикаго CME. Санкциите се отнасят за трите метала, произведени на или след 13 април, като Вашингтон забранява и вносът им в САЩ. Това е поредният опит за ограничаване на приходите, финансиращи военната машина на Владимир Путин.

Решението едва ли ще попречи на Москва да продава металите си, тъй като то не забранява на физически и юридически субекти извън Америка да получават физически доставки на промишлена мед, никел или алуминий. LME играе ключова роля в определянето на световните цени, но огромните количества метали се купуват и продават между мините, търговците и производителите без дори да постъпват или напускат складовете на лондонското тържище. Нещо повече, от 2022-а делът на продажбите на руски метали за Китай е нараснал значително след като някои западни купувачи потърсиха алтернативни доставчици.

Новите рестрикции обаче вероятно ще повлияят на цените на LME, които са референтни за огромен брой контракти в световен мащаб. От месеци напливът на руските метали подбиват цените на лондонската борса, най-вече на алуминия, като суровините от неруски произход се търгуват с надбавка.

Санкциите ще охладят и желанието на търговците да работят с руски метали, защото повечето смятат възможността си да правят доставки за LME за жизнено важни, а някои контракти съдържат клаузи, че ще бъдат смятани за невалидни, ако суровината е забранена за достъп до борсата.

Всичко това означава, че руските метали ще се търгуват със сериозна отбивка от суровините от друг произход и по този начин ще орежат приходите на Кремъл, но същевременно ще продължат да постъпват на глобалния пазар, така че да не се допусне дефицит. Русия е получила 25 млрд. щ. долара от износ на метали през2022-а и 15 млрд. долара през 2023 година.

“Ще намалим руските приходи и същевременно ще предпазим партньорите си от нежелани ефекти на доминото”, посочват в официално изявление американският финансов министър Джанет Йелън и британският й колега Джеръми Хънт, който допълва, че мярката цели да “попречи на Кремъл да налива повече пари във военната си машина”.

LME пък обещава да подготви указания за въздействието на новите рестрикции до 11 ч. лондонско време на 14 април. Чикагската CME също проучва решението и ще информира за всякакви странични влияния от него, коментира говорител на борсата.

Мярката ще е сериозен удар върху водещите руски минни компании “Норилск никел” и “Русал”, които досега се изплъзваха от санкциите. Тя ще повдигне и много въпроси за мултинационалния търговски гигант “Гленкор”, който остава един от най-големите търговци на руски метали благодарение на дългосрочните си контракти с “Русал”.

Светът на металите е разделен по отношение на руските доставки след нахлуването в Украйна. Западните санкции бяха насочени срещу руския суров петрол, злато и множество индивиди и компании, докато най-големите руски компании за промишлени метали досега успяваха да реализират продукцията си без да бъдат спирани от директни рестрикции. Много купувачи обаче избягваха руските доставки, а западните производители, включително и американският алуминиев гигант “Алкоа”, активно агитираха за ограничаване на руските производители.

LME, от своя страна, също възнамеряваше да забрани доставките от Русия през 2022-а, но се отказа с мотив, че все още има много купувачи, желаещи да получат металите. Обединеното кралство наложи известни рестрикции на търговията с руски метали на британски фирми през декември 2023-а, но изключи от забраните сделките на лондонското тържище.

Русия е водещ производител на трите метала, с около 6% дял от световната продукция на никел, 5% на алуминий и 4% на промишлена мед. Руските доставки на металите на LME обаче са далеч по-мащабни: в края на март те са редставлявали 36% от борсовите складови наличности от никел, 62% на промишлена мед и 91% на алуминий.

Медните фючърсни контракти поскъпнаха на CME след съобщението, а акциите на американските производители на метали, включително на “Алкоа”, реализираха печалби в търговията след затварянето на фондовите борси.

Паладият и титанът, на които Русия е особено значим доставчик, не са включени в новите рестрикции.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст