На източния фронт ситуацията се влошава значително, призна главнокомандващият на Украйна

украйна, Олександър Сирски

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна ген Олександър Сирски обяви, че ситуацията на източната фронтова линия значително се е влошила.

Украинската армия прави всичко по силите си, за да спре многостранната и засилваща се руска офанзива, докато властите в Киев умоляват западните си партньори да им предоставят техника за засилване на въздушната отбрана, а критично необходимият пакет от военна помощ остава блокиран в Конгреса във Вашингтон.

„Ситуацията на източния фронт значително се влоши през последните дни“, написа тази събота в профила си в “Телеграм” украинският главнокомандващ Олександър Сирски, докато бе на посещение в Донецк.

Той добави, че се наблюдава значително засилване на офанзивните действия на врага по 1000-километровата югоизточна фронтова линия и че това е пряк резултат от неотдавнашното преизбиране на руския президент Владимир Путин.

Пред “Financial Times” официални представители на Украйна коментираха, че Русия вероятно се готви за широкомащабна атака в края на пролетта или лятото, при която се надява да увеличи превзетите територии от Донецк, Херсон, Луганск и Запорожието. Кремъл отчасти е окупирал тези райони, като Путин твърди, че ги е анексирал през септември 2022 година.

В Киев са загрижени, че Москва вероятно планира нападение срещу Харков, вторият по големина град на Украйна в североизточната част.

Тази седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че страната му все по-малко ще има възможност да разчита на противовъздушната си отбрана след масираните удари с руски ракети и дронове по украинската енергийна инфраструктура.

Украински официални лица поискаха от западните партньори повече системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси “Patriot” и SAMP/T, но тези им желания бяха отхвърлени.

„Противникът активно атакува нашите позиции в направление Лиманск и Бахмут с щурмови групи и с бронирани машини“, обяви Сирски, посочвайки, че това са стратегически важни райони в Източна Украйна.

„В посока Покровск врагът също се опитва да пробие нашата отбрана, използвайки десетки танкове и бойни машини на пехотата,“ добави Сирски.

По думите му топлото и сухо време било причина да се открият повече зони, които да са достъпни за танковете и така Русия да може по-лесно да напредне.

Основните усилия на Русия са съсредоточени около миньорския град Часов Яр, който се намира на върха на хълм само на 15 км западно от Бахмут, градът, разрушен и окупиран от руски войници и наемници на “Вагнер” след мъчителна 11-месечна битка преди близо година.

Във видеоклипове, споделени в “Telegram” от руски военни блогъри, се вижда тежка артилерия, обстрели на украински позиции и бомби, взривяващи жилищни сгради в Часов Яр.

Според Роб Лий, старши сътрудник в програмата за Евразия на Изследователския институт за външна политика, битката за Часов Яр вероятно ще бъде от сериозно значение за руската армия. Ако нейните части превземат града, след това те биха могли по-бързо да се насочат към Донецк и така да започнат очакваната лятна офанзива.

Юрий Федоренко, командир на батальона безпилотни самолети „Ахил“, призна пред “Financial Times”, че миналата седмица руските войски са превъзхождали поне пет пъти украинските, но неговите части не са имали друг избор, освен да се бият.

Според Федоренко, ако Часов Яр падне в ръцете на руските части, те ще могат да контролират огъня и към близките стратегически градове Константиновка, Дружковка и Краматорск и така ще си осигурят плацдарм, откъдето да започнат нови атаки.

Украинската аналитична група “Deep State”, която е близка до министерството на отбраната на Украйна, твърди, че руските войски са достигнали до линията, която разделя Часов Яр, но все още не са я прекосили.

Според “Deep State” се очаква ожесточена битка за града, като в идните седмици от фронта ще идват много неприятни новини.

Лий смята, че е от критично значение доставките на боеприпаси за украинските сили незабавно да се увеличат.

Сирски, от своя страна, уверява, че предприема всички необходими мерки за стабилизиране на ситуацията и за повишаване ефективността на военните действия на украинските части.

Той е издал нареждане най-проблемните зони в отбраната да бъдат подсилени със системи за противовъздушна отбрана. Издал е заповед и да бъдат запълнени запасите от безпилотни самолети от всякакви видове, както и тези с противотанкови ракети.

“Единственият начин да се победи по-голямата и по-мощна армия на Русия и да се създадат условия за изземване на стратегическата инициатива на бойното поле, е да се постигне техническо превъзходство с високотехнологични оръжия”, обяви Сирски. Той обаче призна, че за да има подобно превъзходство Украйна ще разчита много на западните партньори.

Но има и още един сериозен проблем и той е да се подобри качеството на подготовката на личния състав на украинската армия, преди всичко на пехотните части, така че те да могат да използват в максимална степен всички възможности на военната техника и западните оръжия, добави Сирски.

Междувременно тази събота от правителството на Германия дойде важна новина – оттам ще предоставят на Украйна още една система “Patriot”. Тя е била в един от многото складове на Бундесвера и в най-скоро време ще бъде предадена на Украйна. Досега Германия е предоставила на Украйна две системи “Patriot”.

Германският министър на отбраната Борис Писториус подчерта, че страната му подкрепя Украйна, доколкото това им позволява тяхната собствена оперативна готовност.

Германският външен министър Аналена Бербок се присъедини към думите му и за пореден път подчерта, че Владимир Путин иска да унищожи Украйна.

„Всеки ден неговите ракети и дронове унищожават онова, от което хората имат нужда, за да живеят,“ изрази дълбокото си възмущение първият дипломат на Германия.


Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст