Български и румънски пилоти отбелязаха членството ни в Шенген по въздух

шенген

Близо 40 малки самолета – български и румънски – кацнаха днес (13 април) на летището в Балчик в рамките на инициативата ” Schengen check”, с която се отбеляза официалното влизане на двете държави в Шенген по въздух и вода.

Инициативата има за цел да демонстрира улеснената процедура по приемане на международни полети, както и да заздрави двустранните отношения между България и Румъния в сферата на авиацията, предаде БТА.

Събитието ще се повтори на 27 април, но на румънското летище “Тузла”, откъдето днес долитаха малките самолети на съседите.

Пилотите и гостите на инициативата днес бяха поздравени от Иван Димитриев, изпълнителен директор на Летище София, което от 2016 г. управлява крайморския аеропорт.

Димитриев поясни, че с приемането на България и Румъния в шенгенското въздушно пространство връзката между двете страни става много лесна и вече няма да е необходимо да се каца на международно летище за проверка.

Той добави и че се надява чрез събитието да се чуе повече за летището в Балчик – то да стане приемна точка за малката авиация, както заради близостта му с Румъния, така и заради хубавите курорти и голф игрищата наоколо.

Димитриев призна, е инфраструктурата на летището в Балчик е остаряла, но е изготвен план за нейното обновяване и развитие.

От своя страна изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев сподели, че в Европа има 85 000 малки самолета и част от тях са потенциални клиенти на българското черноморие. Той добави, че след 4-5 години очаква, че в Албена и Приморско ще кацат между 100 и 300 самолета годишно.

Янко Стоименов, член на Управителния съвет на асоциацията на българските пилоти и собственици на самолети, също посочи, че тепърва ще се усеща ползата от влизането на България и Румъния в Шенген.

От своя страна председателят на румънската организация на пилотите Андрей Зинченцо заяви, че най-накрая българи и румънци могат да се почувстват достойни жители на европейското пространство. Той обаче не пропусна да отбележи, че сега предстои и сухопътният Шенген.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст