В прострелването на детето с въздушна пушка няма умисъл, обяви окръжният прокурор на Враца

Враца

Според окръжния прокурор на Враца – Владимир Сираков – инцидентът, при който дете на година и половина беше простреляно с въздушна пушка във Враца, е нелепо стечение на обстоятелствата.

Припомняме, че снощи то бе транспортирано от Враца до София с хеликоптер “AS 532 Cougar” и в момента се намира в “Пирогов”, където лекарите се борят за живота му, тъй като състоянието му е критично.

Разследващите органи посочват, че в събота (14 април) следобед в двора на къща във врачанския квартал “Кулата” единайсетгодишно момче ранило с въздушна пушка детето на година и половина, опитвайки се да му я измъкне от ръцете.

Според разследващия полицай от РПУ – Враца засега е установено, че двете деца са вуйчо и племенник. Дядото на пострадалото дете, който притежавал законно въздушната пушка с 5.5 милиметров калибър и с така наречените чашки, я изнесъл на двора, за да стреля по свраките.

Той произвел няколко изстрела, след което я оставил на маса. Междувременно дошли купувачи на агнета, които семейството отглежда, и дядото започнал да си говори с тях. По това време малкото дете се опитало да вземе пушката, а по-голямото, в опита си да му я изтръгне от ръцете, произвело изстрел.

Окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков поясни, че 11-годишно дете не е знаело, че пушката е заредена, тъй като, когато дядото произвеждал изстрелите, то било отишло да купува сладолед. Заради това няма умисъл в извършването на деянието, твърди Сираков.

Засега разследването е за опит за умишлено убийство, но правната квалификация ще бъде променена в по-лека, допълва Сираков, цитиран от кореспондент на БНР. Предстоят още разпити, включително и на майката на пострадалото дете. Ще бъдат назначени балистична и съдебно-медицинска експертиза.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст