Денят по диагонал – 14 април 2024 г.

денят по диагонал - 14 април

Над 300 дрона и ракети са били изстреляни от Иран към Израел

Над 300 дрона и балистични ракети са били изстреляни от Иран по Израел рано тази неделя. От тях 99% са били прехванати, предаде АП, позовавайки се на говорителя на израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) Даниел Хагари.

Той нарече резултата „много важен стратегически успех“, пояснявайки, че става въпрос за атака, продължила около пет часа, при която от Иран са били изстреляни 170 дрона, над 30 крилати ракети и повече от 120 балистични ракети. Няколко балистични ракети са достигнали до израелска територия, нанасяйки незначителни щети на военновъздушна база.

Жители на пет села излизат на протест срещу промени в закони, свързани с разработване на кариери през концесии

протест

От 16.00 часа се проведе протест срещу кариера над Горнослав, организиран от местен инициативен комитет. В инициативата участват жителите на пет села – Горнослав, Долнослав, Червен, Орешец, Добростан.

Те изразиха своята позиция срещу изменения в три закона, предложени от Делян Добрев, Станислав Анастасов, Младен Шишков, Хамид Хамид, Жечо Станков. Става въпрос за законите за опазването на околната среда, за устройството на териториите и за насърчаването на инвестициите. Според протестиращите те са изцяло в интерес на частните инвеститори и не защитават обществения. Жителите на петте села издигнаха и конкретни искания.

Зависимостта на германските компании от Китай ще продължи с десетилетия

Зависимостта на германските компании от Китай ще продължи с десетилетия

Ще са нужни десетилетия за германските производители, за да престанат да разчитат на Китай, предупреждава главният финансов директор на “Сименс” Ралф Томас, потвърждавайки предстоящите трудности пред западните компании и зависимостта им от азиатския колос както като пазар, така и като доставчик.

“Глобалните вериги на добавената стойност бяха изградени през последните повече от 50 години. И колко наивен трябва да е човек, за да повярва, че това може да се промени за шест или 12 месеца”, посочва Томас. И допълва, че по-скоро ще са нужни десетилетия.

Сърбия ще купува френски изтребители за 3 млрд. евро

Сърбия ще купува френски изтребители за 3 млрд. евро

Сърбия ще подпише най-едрата оръжейна сделка в модерната си история с Франция. Белград планира да заяви дузина френски изтребители “Рафал” за 3 млрд. евро от “Дасо авиасион” – дългосрочен ангажимент към Запада след като в продължение на десетилетия разчиташе на руска техника.

От нахлуването на Русия в Украйна рез 2022-а сръбският президент Александър Вучич ядосва европейските столици с отказа си да се включи в западните санкции срещу режима на руския президент Владимир Путин и с решението си да продължи бизнеса с Москва, но като продължава да поддържа желанието си за членство в Европейския съюз. С увеличаването на натиска от Европа и Съединените щати обаче Вучич започна да позволява доставки на произведени в Сърбия муниции за Киев и да купува западни оръжия успоредно с китайските и руските системи, които са на въоръжение в страната.

Дружество за недвижими имоти ще зарадва акционерите с по-висок дивидент – 1.90 лв.

дивидент

Още едно дружество със специална инвестиционна цел за секюритизация на недвижими имоти “Куантум Дивелопмънтс” АДСИЦ – София ще зарадва отново акционерите си с дивидент, при това по-висок. Мениджърите предлагат сумата от 1 235 000 лв. да се разпредели между притежателите на книжа на тази компания. Това означава по 1.90 лв. на една акция. Решение за това ще вземе редовното общо събрание на акционерите, което е насрочено за 30 май в София.

Сумата за дивидента се формира от 269 005.51 лв., представляващи 100% от сумата за разпределяне на дивидент от дружеството за финансовата 2023 година плюс още 965 994.49 лв. от неразпределената печалба за минали години.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст