Зависимостта на германските компании от Китай ще продължи с десетилетия

Зависимостта на германските компании от Китай ще продължи с десетилетия

Ще са нужни десетилетия за германските производители, за да престанат да разчитат на Китай, предупреждава главният финансов директор на “Сименс” Ралф Томас, потвърждавайки предстоящите трудности пред западните компании и зависимостта им от азиатския колос както като пазар, така и като доставчик. “Глобалните вериги на добавената стойност бяха изградени през последните повече от 50 години. И колко наивен трябва да е човек, за да повярва, че това може да се промени за шест или 12 месеца”, посочва Томас. И допълва, че по-скоро ще са нужни десетилетия.

Коментарите на Томас последваха публикуването на доклада на Германския икономически институт (IW), в който се констатира, че местните фирми имат малък напредък в “свалянето на риска” от китайските им операции и наналяването на зависимостта им от критично важен внос от азиатската държава от 2022-а насам.

Китай е най-големият самостоятелен търовски партньор на Германия, като търговският стокообмен между двете държави е бил в размер на 254 млрд. евро през миналата година, по официални данни на германската статистическа агенция. Отношенията, част от които са най-големите германски копорации като “Фолксваген” и “Б А Ес Еф”, както и дребни и средни фирми на германски предприемачи от средната класа, дълго време са смятани за стълб на германската стопанска мощ и за модел на глобализацията.

Тези връзки обаче вече се определят като пасив от много инвеститори и политици. Бундесбнак предупреди през миналата година, че прекалената зависимост от Китай е причината германският “бизнес модел да е в опасност”. През юли 2023-а германският министър на външните работи Аналена Бербок призова германските компании да редуцират трансакциите с азиатския дракон. А последната интервенция на “Сименс”, който преди защитаваше операциите си в Китай и заявяваше намерението си да разшири пазарния си дял там, се случва успоредно с визитата на германския канцлер Олаф Шолц, който пристигна в Китай на 14 април с високопоставена бизнес-делегация, включваща и шефовете на “Сименс” и “Б А Ес Еф”.

“Би било огромно недоразумение да се мисли, че намерение на това правителство е било да ограничи търговията с Китай. Ние искаме тя да продължи да се разширява, като се вземе предвид и необходимостта от ограничаване на риска и от диверсификация”, коментира официален представител на германското правителство. Той допълва, че “предвид критичните зависимости, Германия трябва да се справи с тях … което не означава да се затвори в себе си, а да има балансирани партньорски отношения”.

Друго изследване, публикувано през седмицата от Института в Кил, оценява китайските субсидии на местните промишлени сектори, включително на мултинационалния конгломерат BYD, като три до девет пъти по-високи от другите държави от ОИСР.

Финансовият шеф на “Сименс” признава, че компанията му не може да си позволи да не бъде в Китай. И допълва, че ръстът на агресивни локални конкуренти е “предизвикателство” като отбелязва също, че “ако можеш да устоиш на горещината на китайската кухня, ще бъдеш успешен и на други места”.

В оценка на посещението на германската делегация в Пекин се посочва, че в отношенията между двете държави има известни предизвикателства като достъп до пазара и честна конкуренция. Те обаче не трябва да бъдат извинение за отклоняване на двустранното сътрудничество от положителната посока на движение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст