Великобритания обсъжда изпращането на мигранти в Армения подобна на Руанда

лондон парламент икономика мигранти кмет

Обединеното кралство преговаря с Армения, Кот д’Ивоар, Коста Рика и Ботсвана относно изпращането на нелегални мигранти там. Предвижда се да се използва схема, подобна на тази, по която беше договорено изпращането на мигранти в Руанда, съобщава The Times, позовавайки се на документи от британското правителство.

Преговорите с арменската страна започнаха през септември 2023 г., но все още не е постигнат напредък.

Говори се, че британските власти също са се обърнали към Еквадор, Парагвай, Перу, Бразилия и Колумбия,

но те са били “по-малко заинтересовани” от предложената сделка. Кабо Верде, Сенегал, Танзания, Того, Ангола и Сиера Леоне бяха “включени в резервния списък” в случай, че не могат да бъдат постигнати споразумения с други страни. В същото време Мароко, Тунис, Намибия и Гамбия “очевидно отказаха” да влязат в дискусии по този въпрос, отбелязва вестникът.

Като част от борбата срещу нелегалната миграция, Обединеното кралство възнамерява да експулсира нелегални мигранти в Руанда, страна в Източна Африка, която според британските власти си е “спечелила репутация за хуманно и професионално отношение към бежанците и мигрантите”. За това

на Руанда бяха платени повече от 100 милиона паунда.

През декември 2023 г. страните подписаха ново споразумение, според което мигрантите, които са влезли в Обединеното кралство, могат да бъдат експулсирани без право да търсят убежище в кралството.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст