ГКПП-“Капитан Андреево” посрещна вътрешния министър на Германия

нанси фезер на гкпп капитан андреево

Вътрешният министър Калин Стоянов заведе колегата си от Германия Нанси Фезер чак на ГКПП – “Капитан Андреево”, за да види с очите си как се охраняват външните граници на Шенген. Както е известно, федералният министър на вътрешните работи на Германия е на посещение у нас. На “Капитан Андреево” Фезер се запозна лично с работата на граничните власти на пункта и с дейността на Тристранния център за полицейско и митническо сътрудничество.

“Посещение на германски федерален министър у нас не се е случвало от далечната 2008 година”, заяви министър Стоянов и благодари на Нанси Фрезер за подкрепата й за влизането на страната ни в Шенген.

“За нас това е индикатор, който ни показва, че сме в правилната посока. Искам да уверя всички, че ситуацията по българко-турската границата продължава да е изключително спокойна – от началото на годината границата нелегално са опитали да минат 7 хиляди чужденци, като за същия период на миналата година броят им е бил 27 хиляди. Показахме на нелегалните мигранти, че изобщо не трябва да тръгват насам, защото няма да могат да прекосят границата”, добави вътрешният министър.

“За федералното правителство беше от решаващо значение България да изпълни критерии, поставени от ЕК за шенгенското пространство. Според нас тези критерии бяха покрити още миналата година, затова ние категорично заставаме като правителство зад пълноправното членство на страната в Шенген”, заяви Нанси Фрезер. Тя подчерта, че “Капитан Андреево” е най-натоварената граница в целия ЕС.

Журналисти от Германия се опитаха да се заядат с МВР-шефа Калин Стоянов, като го попитаха за случаите на насилие и нарушаване на човешките права на мигрантите по българската граница, за които е било писано в немските медии. “Мога да ви уверя, че от момента, в който поехме МВР през юли миналата година, такива случаи са единици. Всички случаи се разследват и нито един няма да остане неразкрит, защото искаме да спазваме правата на гражданите”, увери Калин Стоянов.

Като тежка репутационна щета за Министерството на вътрешните работи определи вътрешният министър скандала с бившия главен секретар Живко Коцев. “Нашата задача сега е максимално бързо да оправдаем очакваният на българските граждани и на нашите европейски партньори. Искам да поздравя ДАНС, прокуратурата и комисията за противодействие на корупцията, които през последните месеци бяха остро критикувани. С тази тяхна операция те показаха, че могат да действат в синхрон и да стигнат до най-високите етажи на властта”, добави Калин Стоянов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст