Министерството на правосъдието удължи срока за обществени консултации по новия Закон за съдебната власт

Министерството на правосъдието удължи срока за обществени консултации по новия Закон за съдебната власт

Министерството на правосъдието удължи срока за обществени консултации по проекта за нов Закон за съдебната власт с 20 дни – до 7 май.

Промяната се налага вследствие на множество предложения, получени от органите на съдебната власт и съсловни организации на магистратите. Така до 7 май могат да се изразяват становища и бележки по законопроекта.

Основният фокус на новия ЗСВ е осигуряването на съответствие на законодателните изменения с промените в Конституцията – създаването на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет и новото съотношение на квотите в тях; променените функции и правомощия на главния прокурор; измененията, свързани с Инспектората. Проектът предвижда също подобряване и ускоряване на конкурсните и атестационни процедури в съдебната власт, както и в командироването.

Първото обществено обсъждане по новите текстове бе на 26 март.

В новия Закон за съдебната власт се изпълняват конкретни препоръки от становищата на Венецианската комисия и от Доклада за върховенство на правото на Европейската комисия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст