Нито една партия или коалиция не подаде документи в първия ден за регистрация за изборите

ЦИК Централна избирателна комисия

Нито една партия или коалиция не подаде днес документи за регистрация за участие в изборите на 9 юни.

Централната избирателна комисия започна от тази сутрин да приема заявления. 

Крайният срок е 17.00 часа на 24 април. 

Общественият съвет към ЦИК предложи мерки за прозрачност и за по-добра организация на вота. Сред предложенията са онлайн да бъде излъчвано както изграждането на софтуера, така и удостоверяването на машините за гласуване. 

Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното изграждане на софтуера за инсталиране, но и удостоверяването на съответствието.

От Обществения съвет към ЦИК предлагат онлайн излъчване да има и от помещенията, в които фирмата-изпълнител на дейностите по машинния вот инсталира софтуера, като се осигури непрекъснато присъствие на представители на ЦИК в процеса. Така ще се гарантира, че действията в склада за съхранение се извършват коректно.

Спешно, според Съвета, е решаването на проблема с диаметъра на шпатулите, на който се навива хартията на устройствата.

От ЦИК се иска и решение за единна спецификация на параваните, зад които се гласува с хартиени бюлетини, за да се предотврати използването на заснемаща техника или други манипулации, като например подмяна на бюлетина, внесена отвън.

За необходимост Съветът към ЦИК смята да се разработят нови образци на протоколи и изборни книжа, а те да се тестват от дългогодишни представители на секционните комисии.

За видеонаблюдението се предлага да има конкретни параметри на качеството на записите от излъчването, както и инструкция за поставянето на камерите в различните етапи на преброяването на бюлетините, както и обучение на секционните комисии, така че те да знаят коя бюлетина е действителна и недействителна, а планираната разяснителна кампания да постави акцент върху предимствата на гласуването с машини. Така същевременно да се обяснява на целеви групи кои са най-честите грешки при гласуването с хартиена бюлетина. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст