В Обединеното кралство ще регулират изкуствения интелект

изкуствен интелект Nvidia и Dell законодателство

Правителството на Обединеното кралство започна работа по създаването на законодателство, което да регулира дейностите в областта на изкуствения интелект (AI). Това съобщава Financial Times, позовавайки се на свои източници.

Според вестника, работата е започнала поради нарастваща загриженост за потенциалната вреда, която широко разпространеното и неконтролирано разпространение на технологията може да донесе. Както е отбелязано, новото законодателство ще регулира предимно най-мощните AI модели.

Събеседниците на вестника отбелязват, че засега

правителството няма ясни срокове за разработването и въвеждането на нови правила.

Има обаче очевидно разбиране какви трябва да бъдат те. Очаква се да бъдат въведени определени ограничения върху създаването на големи езикови модели, на които се основават AI продукти като ChatGPT и неговите аналози и конкуренти.

Освен това правилата ще задължат компаниите, които разработват алгоритми, да предоставят своите алгоритми на правителствени агенции и безусловно да предоставят доказателства, че компаниите са извършили адекватни тестове за сигурност на своите продукти.

Ще бъдат отчетени и опасенията на антимонополните органи.

Миналата седмица ръководителят на Службата за конкуренция и пазари на Обединеното кралство Сара Кардел публично изрази загриженост, че малка група технологични компании, разработващи изкуствен интелект, „може да имат способността и стимула да оформят този пазар в своя полза“.

Кардел отбелязва наличието на

„взаимосвързана мрежа“ от повече от 90 партньорства и стратегически инвестиционни проекти,

включително ограничен брой едни и същи компании – Google, Amazon, Nvidia, Meta Platforms.

Експертите отбелязват, че сериозното обмисляне на законодателство, което да регулира изкуствения интелект, влиза в противоречие с предишната позиция на правителството за виртуална ненамеса и желание да се делегира регулирането в тази област на доброволни споразумения между конкретни компании и правителството. Твърдеше се, че някои по-строги мерки ще ограничат растежа.

По-специално, през ноември миналата година министърът на изкуствения интелект виконт Джонатан Камроуз отбеляза, че в обозримо бъдеще не трябва да се очаква законодателство в това отношение.

И още по-рано премиерът Риши Сунак каза, че британският отговор на международната тенденция за разработване на различни видове регулаторни документи в тази област е „да не се бърза“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст