Как работата на парламента се сви от два месеца в две седмици

Промени в Закона за подпомагане на земеделските производители приеха на първо четене депутатите

Последните поправки в Конституцията сочат, че парламентът трябва да функционира до конструирането на нов законодателен орган. Макар и това да е първото Народно събрание, което трябва да работи заедно със служебното правителство, изглежда, че това май няма да се усети.

По непотвърдена информация парламентарните групи вече са се разбрали кога да излязат в предизборна ваканция, а именно от 10 май. Преди това предстоят великденските празници, което означава, че работата на депутатите рязко се свива от предвидените два месеца, в едва две седмици, което прави шест редовни заседания.

Важни законопроекти преди ваканцията

Според източници на “БАНКЕРЪ” едно от първите неща, които ще направят депутатите преди почивката си е да отворят правилника за работа на Народното събрание, който трябва да влезе в съответствие с новите промени в основия закон.

Народните представители трябва да “пипнат” разпоредбите, за да не се окаже, че ще получават двойни заплати. В момента парламентарната практика гласи, че възнагражденията на депутатите се изплащат от датата на избора им. Последните поправки обаче сочат, че правомощията им се прекратяват с полагането на клетвата на новоизбраните депутати, а не с разпускането на парламента.

По този начин възниква хипотезата, че за една или две седмици до свикването на ново Народно събрание, депутатите могат да получават двойни възнаграждения.

Друга поправка в правилника, която се предвижда да бъде направена е по повод ваканциите на народните представители – да излизат в едномесечна почивка преди всеки вот. По този начин срокът на работа на парламента заедно със служебното правителство драстично се съкращава и сякаш обезсмисля новите промени в Конституцията.

Комисии под въпрос

Друг важен въпрос, който стои пред депутатите са временните комисии, които бяха създадени в началото на месец април – за пътната карта за “Турски поток”, за дерогацията на “Лукойл”, както и за скандала около агенция “Митници”. Първите две не са провели нито едно заседание, защото парламентът не успя да им избере председатели.

Дали комисиите ще заработят в последните работни дни на Народното събрание зависи от ентусиазма на депутатите. Дори обаче процесът по дейността им да се задвижи, комисиите няма да имат достатъчно време да излязат със заключения.

В следващите дни се очаква да бъде представен и доклад от временната комисия за Мартин Божанов – Нотариуса, но все още не е ясно дали ще бъде обсъден в пленарната зала.

Едно е сигурно – докладът на комисията, която разследва договора с турската компания “Боташ” за доставка на втечнен природен газ ще бъде гласуван. В него е записано, че “Булгаргаз” плаща всеки ден по 500 хил. долара за капацитет, който не се използва и затова парламентът ще настоява документът да се предоговори.

Заплати

Миналата седмица (11 април) лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че до края на месеца Народното събрание има много работа по отношение на отбраната и енергетиката. Той псоочи, че има “рязко разминаване в заплатите” в сравнение с тези в МВР.

На следващия ден (12 април) председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ обяви, че ще бъдат внесени изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които се цели увеличение на заплатите на военнослужещите с близо 30%.

Всички тези обсъждания идват на фона на вече гласуваните Великденски добавки от 100 лв. за 534 хил. пенсионери под прага на бедността. Предложението дойде от ГЕРБ и ДПС, чиято първоначална идея беше добавката да е 75 лева.

Неизпълнените задачи

Изглежда, че това Народно събрание ще остави ключовите задачи на заден план и ще ги завещае на следващото. Законопректите за еврото и съдебната власт са изключително важни за приемането на страната ни по суша в Шенген и еврозоната, а в средата на април изтичат обществените обсъждания. Това обаче сякаш не вълнува депутатите и не обхваща дневния им ред.

Освен тези ключови теми явно новите депутати ще се наложи да се занимават и с дългоотлагания избор на над 90 позиции в редица държавни органи.

И все пак за финал на този парламент точно на място идват думите на депутата от “Има такъв народ” Ивайло Вълчев: “Това Народно събрание има още какво да свърши, но вместо това се търсят хлъзгави точици, които да имитират някаква дейност. Идваме и си тръгваме, без да сме свършили нещо особено“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст