Започва първият наказателен процес срещу бивш президент на САЩ

Първият наказателен процес срещу бивш американски президент започва в съда в Ню Йорк, съобщи CNN. Доналд Тръмп ще се изправи пред обвинение за фалшифициране на бизнес досиета, за да прикрие плащане на бившата актриса във филми за възрастни Сторми Даниелс, малко преди изборите през 2016 година.

Според показанията на Даниелс, Тръмп и е платил 130 000 долара. Той твърди, че плащането е направено, за да се спрат нейните “фалшиви и изнудвачески обвинения”.

Това е първият от четирите потенциални наказателни процеса, пред които Тръмп е изправен, но може би е единственият, който ще се проведе преди изборите в САЩ на 5 ноември. 

Срещу Тръмп са повдигнати федерални обвинения във Вашингтон и щатски обвинения в Джорджия заради усилията му да отмени загубата си от Байдън през 2020 година. Към него има и федерални обвинения във Флорида за незаконно запазване на класифицирани документи след напускането на поста си през 2021 година.

Историческият процес срещу Тръмп ще се проведе на фона на неговата президентска кампания и в крайна сметка може да доведе до това, че кандидатът на републиканците ще се превърне в осъден престъпник месеци преди вота през ноември.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст