Високопоставени лица от Франция, Германия и ЕС ще настояват за увеличаване на хуманитарната помощ за Судан

судан военни протести

Високопоставени лица от Франция, Германия и Европейския съюз ще настояват за по-голямо финансиране на хуманитарната помощ за Судан днес, 15 април, когато ще се срещнат в Париж, за да отбележат една година от избухването на конфликта, предаде “Ройтерс”.

Към френския външен министър Стефан Сежурне ще се присъединят германската му колежка Аналена Бербок, заместник-председателят на Европейската комисия и върховен представител по външните работи на Европейския съюз Жозеп Борел и комисарят за управление на кризи Янез Ленарчич.

Френският президент Еманюел Макрон също ще се срещне с Борел и Ленарчич.

Войната в Судан избухна на 15 април 2023 г. между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF), като разруши инфраструктурата, предизвика криза със снабдяването с хранителни продукти и принуди милиони хора да се разселят или да напуснат страната.

Хиляди цивилни бяха убити, въпреки че оценките за броя на жертвите са много несигурни.

От Световната здравна организация заявиха, че кризата може да се влоши през следващите месеци, тъй като разпределената хуманитарна помощ и медицински консумативи са в ограничени количества.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст