“Уестингхаус” вече изгражда ядрени реактори в Украйна. Какво ли се случва с българските?

Уестингаус

Докато от една година спорим дали да продадем на Украйна оборудването за злополучната АЕЦ „Белене“, което от две петилетки ръждясва и “гълта” милиони за поддръжането му в що годе търговски вид, US-гиганта “Уестингхаус” вече започна изграждането на два реактора в Хмелницката атомна централа.

В началото на годината Украйна обяви, че ще започне изграждането на четири нови ядрени реактора това лято или през есента, за да компенсира загубения енергиен капацитет заради войната с Русия.  Плановете на Киев са да разшири сектора, защото руските сили окупираха Запорожката АЕЦ, която е най-голямата ядрена централа в Европа, още в началото на войната през 2022 г. Към момента, на

контролирана от Киев територия работят три атомни електроцентрали,

които произвеждат повече от 55% от нуждите от електроенергия.

Според плановете, два от блоковете, които включват реакторите и свързаното оборудване, ще бъдат базирани на произведено от Русия оборудване, което Украйна иска да внесе от България, а другите два ще използват западна технология от производителя на енергийно оборудване „Уестингхаус“.

През уикенда украинските медии съобщиха, че миналата седмица е започнало изграждането на два нови ядрени реактора в Хмелницката АЕЦ в Западна Украйна. На 11 април (четвъртък) министърът на енергетиката Херман Халушченко и посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк

положиха основния камък на пети и шести блок. 

В момента в централата работят два блока от руски тип ВВЕР-1000.

Ръководителят на украинската компания “Енергоатом” Петро Котин обяви, че технологията на „Уестингхаус“ е по-модерна и по-безопасна от тази, която се използва сега. Срокът за изграждане на един реактор е между четири и пет години, а разходите – около 5 милиарда долара.

Котин потвърди, че преговорите със София за оборудването от “Белене” още продължават, защото българската страна се опитва да вдигне допълнително цената на руските реактори. Той се надява въпросните преговорите да приключат през юни.

Неосъщественият проект АЕЦ “Белене” струва на българската държава към 2.6 млрд. лв. –

1.2 млрд. лв. за реакторите и 1.4 млрд. лв. за площадката.

Киев заяви интерес към неизползваните реактори за АЕЦ „Белене“ миналата година, а в края на годината бе съобщено, че Украйна не се е отказала и е готова да плати исканата цена от 1,2 млрд. евро. Получените средства пък ще бъдат насочени към изграждането на седми и осми блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Това обаче не е съвсем вярно. Първоначално,

България поиска за реакторите 600 милиона долара,

но по-късно “някой” реши друго и цената набъбна. Причината е, че  ако се изключи Русия, подобно оборудване може да бъде закупено единствено от България. Украйна е склонна да плати 600 млн. долара и преговаря за сходна цена.

В същото време у нас тече независима оценка за цената на оборудването. Според енергийния експерт, който е и бивш зам.-министър на енергетиката, Явор Куюмджиев, подобна оценка може да отнеме и една година, а този анализ струва милиони евро, като са малко компаниите, които могат да  извършат физически оглед и преценка на качеството.

Българският парламент възложи на правителството да преговаря с Украйна за продажбата на оборудването за „Белене“ през юли миналата година. Сега

съдбата на тези преговори е неизвестна – както заради перманентната политическа криза,

така и заради огромната вероятност през юни България все още да няма редовно правителство.

Страната ни има интерес да договори приемлива цена, така че да си върне отчасти инвестицията в ненужните реактори, а Украйна ще спечели, ако реализира плановете си да разшири ядрените си мощности. Така че, надеждата е до юни  те да се договорят за цената. В противен случай, ядреното оборудване, което ни излезе златно, ще остане тук и след 20 години, в които едва ли някой ще го поиска. В същото време Украйна може да си достави реактори, неруско производство от другаде, докато за нашите никой няма и да се сбие, за да ги вземе.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст