Армения настоява Международния съд на ООН да разгледа обвиненията й срещу Азербайджан

международен съд ООН Хага

Армения настоява Международният съд на Организацията на обединените нации (ООН) да разгледа обвиненията й срещу Азербайджан. Според Ереван властите в Баку са нарушили международна конвенция срещу дискриминацията на расова основа, информира „Асошиейтед прес“.

На предварително изслушване вчера, 15 април, Азербайджан призова Международния съд да не гледа делото поради липса на юрисдикция. То е заведено от Армения през 2021 г., като по него властите в Азербайджан са обвинени, че водят политика на насаждане на омраза към арменците, изразяваща се в системна дискриминация, масови убийства, изтезания и други злоупотреби.

По-конкретно става въпрос за етническото прочистване на арменците от района на Нагорни Карабах.

По-голямата част от региона бе под контрола на провъзгласилата се за независима Нагорно-Карабахска република. Територията ѝ е международно призната като част от Азербайджан. Властите в Баку обаче не контролират региона от 1991 г. насам, а 80% от населението му са етнически арменци.

Дългогодишното напрежение се отприщи, когато през 2020 г. избухна война за Нагорни Карабах. При конфликта загинаха над 6600 жертви.

След военна операция на Азербайджан през септември 2023 г., в началото на 2024 г. самопровъзгласилата се република прекрати съществуването си, в резултат на което Баку пое контрол над територията ѝ. Това накара повечето етнически арменци да избягат в Армения.

В дело, заведено за първи път в Международния съд през 2021 г., Армения обвини Азербайджан, че насърчава расизма срещу арменците, като така нарушава Международната конвенция на ООН за премахване на всички форми на расова дискриминация.

Азербайджан, от своя страна, защитава позицията, че Армения не може да отнесе казуса в съда, тъй като двете страни не са започнали сериозни преговори за разрешаване на споровете помежду си.

Но ръководителят на правния екип на Армения, Йегише Киракосян, отхвърли аргументите, като изрази категоричната позиция, че нито едно от възраженията на Азербайджан не издържа на проверката на фактите.

Все още не е определена дата, на която съдиите да се произнесат дали Международният съд е компетентен да разгледа случая. Ако делото продължи, вероятно ще минат години до окончателното обявяване на решението на съда.

Азербайджан също е завел дело, в което обвинява Армения в нарушаване на същата Международна конвенция на ООН за премахване на всички форми на расова дискриминация.

През декември 2023 г. двете страни се съгласиха да започнат преговори за сключване на мирен договор, като преди това – през ноември успяха да постигнат съгласие по основните принципи в документа.

През март 2024 г. премиерът на Армения Никол Пашинян заяви, че държавата му трябва да предаде четири гранични села на Азербайджан и да се върне към границите си от съветската епоха, за да избегне нови военни действия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст