В разговор с иранския президент Владимир Путин го призова да избягва нова конфронтация

путин

Руският президент Владимир Путин призова всички страни в Близкия изток да се въздържат от действия, които биха предизвикали нова конфронтация. По думите му тя ще има катастрофални последици за региона, съобщи Кремъл, цитиран от агенция „Ройтерс“.

Путин разговаря по телефона с иранския президент Ебрахим Раиси на тема – “ответните мерки, предприети от Иран”.

Припомняме, че Иран изстреля дронове и ракети срещу Израел, късно в събота, 13 април, като отмъщение за израелския удар по консулството му в Дамаск на 1 април, при който бяха убити седем души от Корпуса на гвардейците на ислямската революция, включително двама генерали.

Ебрахим Раиси отбеляза, че действията на Иран са били принудителни и ограничени по своя характер. В същото време той подчерта, че Техеран няма интерес от по-нататъшна ескалация на напрежението.

Путин, от своя страна, в първия си официален коментар за атаката на Иран, заяви че основната причина за настоящата нестабилност в Близкия изток е неразрешеният конфликт между палестинците и Израел.

„В тази връзка бяха потвърдени принципните позиции на Русия и Иран в посока незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа, облекчаване на трудната хуманитарна ситуация и създаване на условия за политическо и дипломатическо уреждане на кризата“, уточниха от Кремъл.

Русия, която установи тесни връзки, както с върховния лидер на Иран Али Хаменей, така и с арабски лидери като саудитския престолонаследник – принц Мохамед бин Салман, многократно е упреквала Запада, че пренебрегва необходимостта от независима палестинска държава.

Според висши американски генерали засилващите се партньорски отношения на Русия с Китай, Иран и Северна Корея представляват едно от най-опасните предизвикателства пред Съединените щати за последните четири десетилетия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст