Назначени са още двама нови заместник-министри, сменена е шефката на Патентното ведомство

Министрите ще обсъдят доклад за изпълнението на държавния бюджет

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев са назначени двама заместник-министри в две министерства. Сменена е и шефката на Патентното ведомство.

Давид Сукалински заема длъжността в Министерството на икономиката и индустрията. Той е магистър по право от Югозападния университет „Неофит Рилски“, притежава също магистърска степен по финанси от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и по история от Нов български университет. Защитил е дисертационен труд за докторска степен по наказателен процес в Югозападния университет „Неофит Рилски”. Преподавател по „Наказателелно-процесуално право“ и „Данъчни нарушения и наказания“ в същия университет между 2010 година – 2023 година.

В периода 2015 година – 2021 година е бил заместник-председател на Патентно ведомство. От 2016 година до 2021-ва Сукалински е член на Съвета по европейски въпроси и ръководител на Работната група „Закрила на интелектуалната и индустриалната собственост”. Бил е административен директор на „Национална компания индустриални зони“. От 2008 година до 2015 година е адвокат в Адвокатска колегия – Благоевград, а от юли 2023 г. до момента е съдия в Районен съд Разлог.

Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните. От тази позиция са освободени Александър Йоцев и Георги Тошев. Капитанов е бил заместник изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. В периода между 2017 година и 2020 година е заместник председател на съвета на директорите на „Пристанище Бургас“, а преди това е бил председател на съвета на директорите и член на съвета на директорите на „Пристанище Бургас“ . Работил е в Министерството на земеделието и храните и в Министерството на финансите. Магистър е по „Икономика и управление на индустрията“.

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова. От поста е освободена Владя Борисова. Съгласно изискването на чл. 79, ал. 6 от Закона за патентите и регистрацията на полезните модели за председателя на ведомството и неговите заместници са задължителни следните изисквания: да са работили в областта на индустриалната собственост над 10 години и да имат висше техническо или юридическо образование. Кандидатурата на Оля Георгиева отговаря на посочените в закона изисквания. Близо 20 години от професионалната ѝ кариера са преминали в Патентното ведомство, където е заемала различни длъжности, включително директор на дирекция „Експертиза и закрила на изобретенията, полезните модели и промишлените дизайни“. Притежава патентно-правна квалификация от Техническия университет в София.

По-рано днес премиерът Главчев назначи други нови деветима заместник-министри.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст