Комисията по отбрана одобри предложението за по-високи заплати на военните

Христо Гаджев, парламентарна комисия по отбрана, военни заплати

С пълно единодушие комисията по отбрана в НС одобри на първо четене предложението в Закона за отбраната, което ще вдигне военните заплати с 30 процента от догодина.

Между двете четения има и нови предложения на Министерството на отбраната.

От 1450 лв. на 2200 лева ще скочат заплатите на военните от догодина, ако предложението мине и на двете четения в пленарната зала. За увеличението ще са нужни 520 млн. лева.

По време на заседанието стана ясно, че финансовото министерство не подкрепя мярката.

Единодушното решение на всички парламентарни групи председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев коментира така:

“Всички осъзнават необходимостта от подобно решение. Защо то досега не се е случило? Явно не е било досега приоритет на предишните ръководства на Министерството на отбраната!”.

“Досега изтъкнахме като причина недостатъчно заплащане, липсата на конкурентност на пазара на труда. Сега вече имаме този силен инструмент. Това е голямо задължение ние да започнем широка кампания за набиране и попълване на вакантните ни длъжности. Надявам се в зала да има същото единодушно гласуване и подкрепа за нашите въоръжени сили”, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Между двете четения Министерството на отбраната поиска варианти за по-високи месечни заплати за цивилни служители като IT специалистите в армията, летателни специалисти, заетите с усвояването на новата техника.

Очаква се точката да влезе тази седмица за обсъждане в зала.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст