МВФ порица Вашингтон за разходите и набъбващия дълг

МВФ порица САЩ за разходите и набъбващия дълг

Международният валутен фонд (МВФ) отправи неприсъща директна критика към финансовите стратези на съединените щати за огромните разходи и балонообразно раздуващия се дълг в публикуваната на 16 април годишна оценка на Световната икономическа перспектива.

“Наблюдаваното напоследък изключително развитие на Съединените щати определено е впечатляващо и е основен двигател на глобалния растеж”, посочва Фондът. Но допълва, че “той е отражение и на силни фактори на потреблението, включително и фискалната позиция, която не е съвместима с дългосрочна финансова стабилност”.

В публикуваната прогноза се отбелязва също, че прекалените разходи на Вашингтон заплашват да напомпат отново инфлация и подкопават дългосрочната фискална и финансова стабилност в света като изстрелват нагоре глобалните разходи за финансиране.

Дефицитните харчове на американците бяха предизвикани през последните години от свързаните с пандемията от КОВИД-19 стимули, агресивните инвестиции в инфраструктура и зелена енергия и набъбващите лихвени сметки. публичният дълг се очаква да достигне 45.7 трлн. щ. долара или 114% от БВП до 2033-а срещу 97% в края на 2023-а, по сметки на Бюджетната служба на Конгреса.

Досега финансовият министър на САЩ Джанет Йелън се опитваше да омаловажи нарастващите тревоги за американските задължения. Тя подчертаваше нееднократно, че устойчивостта на дълга се измерва най-прецизно от цената за обслужването му като процент от БВП, коригиран съобразно инфлацията. И че нетните лихвени разходи ще останат под 2% от БВП през идното десетилетие, според прогнозите на Белия дом. Все пак, госпожа Йелън признава, че тези предвиждания са неустойчиви и могат да претърпят промени, ако лихвените проценти се задържат високи.

Предупреждението на МВФ подчертава необходимостта от благоразумно и почтено фискално управление и дългосрочна перспектива, която да гарантира икономическа стабилност и устойчивост. И успоредно със справянето с фискалните предизвикателства, щатските политици трябва да постигнат баланс между растежа и фискалната отговорност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст