Полша ще се включи в европейската инициатива “Небесен щит”

Полша планира да се присъедини към европейския проект за разработване на общоевропейска система за противовъздушна отбрана „Небесен щит“, чиято цел e да възпира потенциални атаки с дронове и ракети.

Това съобщи министър-председателят на Полша Доналд Туск по време на пресконференция с датския министър-председател Мете Фредериксен във Варшава, предаде “Блумбърг”.

Туск бе категоричен, че неотдавнашната атака на Иран срещу Израел е показала, че е много важно Европа да разполага с подобна на израелската система за противовъздушна отбрана Iron Dome.

“Няма причина Европа да не разработи свой собствен щит срещу ракети и безпилотни самолети“, коментира полският премиер. По думите му не е нужно много въображение, за да стане ясно, че и Европа може да е в опасната зона.

Туск заяви, че Дания е подкрепила плановете му да се присъедини към инициативата “Небесен щит”, която понастоящем включва 21 държави. Той също така призова да се ускори подготовката за инвестиции в противовъздушна отбрана, предвид факта, че същите ирански безпилотни самолети се използват от Русия за нападения срещу Украйна.

 “Небесен щит” представлява обща защитна схема за противовъздушна отбрана на Стария континент, която бе предложена от Германия през 2022 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст