Спецоперация на МВР, митници и НАП скова граничните пунктове

капитан андреево

Невиждана досега спецоперация на няколко институции се провежда в момента на различни гранични пунктове в страната. В акцията участват служители от Главна дирекция “Гранична полиция”, Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП), Агенция “Митници” и Национална агенция за приходите (НАП).

В съобщение на МВР за спецоперацията се уточнява, че се извършва контрол по създадената организация на работа за нормален пропускателен режим – чрез разчет на силите и средствата; провеждане на ротация на служителите, работещи в рискови за корупция зони или изпълняващи рискови за корупция дейности.

Задачата е недопускане на преминаване на недекларирани стоки, без да бъдат платени дължимите митнически такси и данъци.

Смесените екипи контролират и реда за проверките на преминаващите през гранични пунктове хора и превозни средства. В рамките на превенцията на корупционни практики и злоупотреба със служебно положение проверяващите провеждат вторични беседи с преминалите през митническа и гранична проверка пътници за установяване на евентуални проблеми и инциденти, възникнали при преминаването им през страната, се посочва в съобщението.

Операцията се реализира по разпореждане на служебния министър на вътрешните работи КалинСтоянов, съгласувано с Министерството на финансите. Заложената цел е засилено противодействие на контрабандата и други престъпления през държавната граница.

На 4 април вече бившият директор на агенция “Минтици” Петя Банкова беше задържана за 72 часа и обвинена с още трима души за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, пране на пари и подкупи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст