“Ю Би Ес” ще трябва да увеличи капитала си с 20 млрд. долара по новите правила

"Ю Би Ес" ще трябва да увеличи капитала си с 20 млрд. долара по новите правила

Швейцарската мегабанка “Ю Би Ес груп” ще трябва да отговори на реформираните след колапса и придобиването на “Креди Сюис” нови регулаторни капиталови изисквания, което означава увеличение на първичния капитал с около 20 млрд. щ. долара. Целта на швейцарският министър на финансите Карин Келер-Сутер е системно важните кредитори да имат пълно капиталово покритие на чуждестранните си поделения, твърди запознато с въпроса лице. Промените вероятно ще изискват от “Ю Би Ес” допълнителен капитал в диапазона от 15 до 25 млрд. щ. долара, по оценка на анализатори.

Акциите на швейцарския банков лидер загубиха 4% по време на търговията си в Цюрих на 16 април след като през миналата седмица поевтиняха с повече от 6% докато инвеститорите “смилаха” предложението на госпожа Келер-Сутер. Говорител на кредитора, който обяви, че базовият собствен капитал от първи ред е бил 79 млрд. щ. долара в края на 2023-а, отказа официален коментар.

Федералният съвет на Швейцария иска от важните за системата банки да поддържат значително по-високо капиталово равнище за чуждестранните си поделения, а специфичните за банката стойности да се увеличат, за да отчитат по-добре бъдещите рискове.

“Според приложимите в момента изисквания, банката майка “Ю Би Ес” трябва да осигурява 60-процентно покритие на участието си в чуждестранни поделения”, посочи правителството когато изложи предлаганите промени. И допълни, че “Федералният съвет иска значително повишение на тези гаранции”, водещи до последващ скок и на общите капиталови изисквания.

Швейцарският вестник “Ханделсцайтунг” съобщи за вероятен капиталов “шок” от 25 млрд. щ. долара, а анализаторът от компанията за информационни технологии Autonomous Research Щеф Щалман изчисли, че увеличение в диапазона между 10 и 15 млрд. щ. долара може да ликвидира очакванията за обратно изкупуване на акции.

В края на 2023-а коефициентът на първичния капитал CET1 на “Ю Би Ес” – ключовата мярка за финансова сила, е бил 14.5%, а коефициентът на задлъжнялост – 4.7 процента. И двата индикатора са над регулаторните изисквания, съответно от 14 и 4 процента.

Келер-Сутер е коментирала за вестник “Тагес-Айнцайгер”, че число в диапазона от 15 до 25 млрд. щ. долара е “правдоподобно”. Въпреки големината на номиналната сума тя предпочита гаранции за чуждестранния банков бизнес, които са по-близки до 100%, твърди добре информиран източник.

Правителството може да прави промени в капиталовия режим без по-нататъшно парламентарно одобрение. Прилагането на съответните наредби ще започне най-рано през 2026-а, по оценка на официален представител на правителството.

Щалман отбелязва, че предложената времева рамка за реформите може да създаде повишена несигурност по отношение на капиталовото планиране и перспективите за възнаграждение на инвеститорите. “Ю Би Ес” обяви през април, че ще купи обратно акции за 2 млрд. щ. долара през следващите две години.

Мениджъри на банковия гигант вече изразиха несъгласие с необходимостта от повече заделен капитал. Банковият председател Колм Келехер се изказа против по-високите капиталови изисквания в интервю за вестник “Нойе Цюрхер” през март.

“Ако държите повече капитал, наказвате както акционерите, така и клиентите, защото банковите услуги стават по-скъпи”, отбеляза Келехер. И допълни, че капиталовите буфери на банковата група вече са далеч над регулаторния минимум.

Предложенията за реформи са част от всеобхватния отговор на Швейцария на най-тежката финансова криза за последните повече от 10 годиниу целящи да отстранят слабостите, помогнали да се ускори колапса на “Креди Сюис” през миналата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст