Смяната на външния министър била “абсолютно съвпадение”, заяви Борисов

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи като “абсолютно съвпадение” смяната на външния министър в служебния кабинет на Димитър Главчев. Министър-председателят направи рокадата само няколко часа, след като Борисов поиска от него да смени Стефан Димитров.

Припомняме, че Главчев предложи на президента външен министър да стане настоящият депутат и заместник-председател на ГЕРБ Даниел Митов.

Виждам, че много хора се опитват да се упражняват върху нещо, което не разбират. Казах, че не одобрявам външния министър на партийно събрание пред симпатизантите и членовете на ГЕРБ, които бяха бесни от назначенията в служебното правителство. Майката на кмета на “Подуяне” от ПП е министър в правителството на Главчев – в това уж правителство на ГЕРБ. Половината министри  в служебния кабинет са от ПП и ДБ. Като добавим и митници и данъчните – колко хора бяха изчегъртани?“, попита Борисов.

Той подчерта, че през последните 9-10 месеца ГЕРБ е носила 100% отговорност за външната политика. “Ярко политическо лице като Мария Габриел управляваше министерството, а аз съм председател на парламентарната външна комисия. Искам доктрината и идеологията, която развивахме, да бъде продължена“, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Борисов все пак призна, че Даниел Митов е ярка политическа фигура, но посочи като такава и министъра на транспорта Георги Гвоздейков, както и шефа на НАП Румен Спецов.

Относно промените в Конституцията по отношение на служебните кабинети, лидерът на ГЕРБ коментира, че философията им е предвиждала трите партии – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС да носят отговорност след като тежестта падне от раменете на президента. “Нека колегите Кирил Петков, Христо Иванов и Делян Пеевски да не се отмятат от отговорността от сътвореното. Аз го подкрепях. Това е отговорността”, подчерта още той.

Вчера стана ясно, че Главчев предлага още една персонална смяна в състава на служебния кабинет – Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов. Попитан какво смята по въпроса, Борисов заяви: “С Кирил Вътев имам много добри отношения и за тези смени нито искам да знам, нито знам.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст