Денят по диагонал – 17 април 2024 г.

финансовият министър, Парламент Людмила Петкова

Общините са увеличили проектите, с които кандидатстват по Инвестиционната програма, от 1627 до 2258 броя, отчете финансовият министър

Служебният финансов министър Людмила Петкова представи конкретни данни за параметрите на Националната инвестиционна програма за общинските проекти, която бе приета със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година.

Това тя направи в рамките на изслушване в пленарната зала на парламента, поискано от депутати от “БСП за България”.

Общо средствата за капиталови разходи по Националната инвестиционна програма са в размер до 9.994 млрд. лева, но за общините те са 1.2 млрд. лева. ОТ тях 450 млн. лева са били преведени по сметките на МРРБ, като от тях 400 млн. лева са за финансиране на съответните плащания по сключени вече споразумения, а 50 млн. лева са за превозвачи.

Къде е свободата на словото, след като полицията в Брюксел закри “неправилна” конференция?

Брюксел

Полицията в Брюксел спря във вторник конференция на европейски политици от крайната десница със заповед на кмета на квартала. Става дума не за тайна фашистка организация, а за европейски партии с представители в европейските институции. Сред присъстващите имаше министри и премиери. Първоначално само три държави членки на ЕС осъдиха грубото погазване на свободата на изразяване и събиранията. А би трябвало да е проблем за всички, защото подобни решения са авторитарни и подхождат на режими, които ние осъждаме.

Трябва да е ясно – тук не става въпрос дали крайната десница е полезна на ЕС или не, нито дали делегатите, които се бяха събрали в залата на брюкселски хотел са прекрасни хора. Става дума за криворазбраната, натрапчива и непоискана защита на обществото от псевдолиберали, които толкова милеят за свободата, че превръщат блока в затвор.

За битите и небитите – поуки от провала на ПП-ДБ

ПП-ДБ, Президентство консултации ПП ДБ Николай Денков Христо Иванов Кирил Петков

В Библията пише: „Шест неща мрази Господ, даже седем са мерзост за душата Му: (1) надменни очи, (2) лъжлив език, (3) ръце, които проливат невинна кръв, (4) сърце, което крои лоши замисли, (5) нозе, които бърже тичат да вършат зло, (6) неверен свидетел, който говори лъжа, (7) и оня, който сее раздори между братя”(Притчи 6:16-19)

Както и други библейски текстове, цитираният по-горе звучи изключително актуално предвид начина, по който бе управлявана България през последните девет месеца. Има и други мъдрости, които изглеждат съвсем на място, например „Човешко е да се греши, сатанинско е да се упорства в грешката“ или „За един бит двама небити дават“ внушават, че хората са способни да се разкайват и да извличат уроци от своите грешки (и от грешките на другите). В нашия случай, да се очаква, че ПП-ДБ са способни на това е, меко казано, нереалистично.

Искам да се корумпирам, ама няма как…

корумпирам

Ако има нещо общо между народите от Балканите, това със сигурност е склонността към корумпиране. Тази обща черта в народопсихологията ни сякаш е най-отчетливо доловима сред хората по високите етажи на властта. Но тъй като тези люде все пак са избрани на тези постове из народните слоеве, не бива да се заблуждаваме, че видите ли, обикновените хора не са склонни да бъдат подкупвани. Напротив, долюбват корупцията, но не са в такава позиция, че дори със себе си да споделят лелеяната си мечта “Искам да се корумпирам”. Както твърди пословицата (любопитно е дали тя е обща за Западните Балкани!) “Дай на простия власт и му гледай сеира”. И по причина на властта сеир винаги има, при това редовно и много…

Доказателство за тези наблюдения е новината от Черна гора, че служители на специалната полиция са блокирали сградата на… Агенцията за предотвратяване на корупцията в Черна гора. Там се извършва обиск, съобщиха черногорските медии. Освен това се оказа, че директорът на Агенцията за предотвратяване на корупцията (ASK) Йелена Перович е била арестувана при операцията.

Министър Коритарова отчете, че 20% от проектите на общините по инвестиционната програма има пропуски

Коритарова, Виолета

Регионалният министър от служебния кабинет Виолета Коритарова обяви, че МРРБ не класира проектите на общините, подадени по Националната инвестиционна програма, разкрита със Закона за държавния бюджет, а само проверява дали съответстват на изискванията.

Това стана по време на изслушването й в парламента, поискано от депутати от “БСП за България”.

Коритарова отчете, че към настоящия момент – от януари до 10 април 2024 г. подадените заявления на общините към МРРБ са общо 1302, като към 10 април вече са подписани 723 споразумения за над 1.9 млрд. лева.

Тя уточни, че от работата на новосъздадения отдел “Общински проекти и благоустройство” към дирекция “Водоснабдяване и канализация, благоустройствени дейности” в МРРБ може да се обобщи, че по 20% или в около 250 от постъпилите заявления са с констатирани пропуски и неточности.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст