Подуправителят Момчил Мавров временно ще е управител на НЗОК

Момчил Мавров, НЗОК

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) възложи на подуправителя на институцията Момчил Мавров временно да изпълнява длъжността “управител“. Това съобщиха от НЗОК на сайта си след заседание на Надзорния съвет. 

По-рано днес депутатите прекратиха правомощията на управителя на НЗОК Станимир Михайлов. 

Момчил Мавров ще изпълнява длъжността “управител” на НЗОК до приемане на решение на Народното събрание за избор на нов управител на институцията. 

На 29 юли 2023 г. депутатите избраха за управител на НЗОК Станимир Михайлов. Той беше единственият кандидат за поста, а неговата номинация беше издигната от парламентарната група на “Продължаваме промяната – Демократична България”. 

На 2 август Надзорният съвет на НЗОК сключи договор за възлагане на управление на Касата със Станимир Михайлов. 

Днес обаче парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов въпреки оттеглянето на оставката му.

По-рано Михайлов подаде заявление за освобождаване от поста. Информацията оповести председателят на парламента Росен Желязков. Той предложи на депутатите точката с оставката му да бъде първа за деня.

Това предизвика бурна реакция от парламентарните групи и най-вече в ПП-ДБ, които мотивираха реакцията си с това, че Здравната каса ще остане без управител.

“Преди да се стигне до гласуване, в деловодството е заведено оттегляне на оставката от господин Станимир Михайлов. Когато ставаше дума за тези оставки, имаше разговор за провеждане на нови правила и нов избор на управител и подуправител. Разбира се, това, което в момента се случва и което виждаме не само в сферата на здравеопазването, е опит на колегите от ГЕРБ-СДС да овладеят всички системи, включително и системата на здравеопазване”, коментира Пандов.

Последва реакция от депутата от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов. 

“Така работи мафията в България. Така работи задкулисието. Сега най-важното е всички български граждани да разберат кой принуди Станимир Михайлов да си оттегли оставката и оставката не се депозира от депутат в Народното събрание, а се депозира лично от управителя на НЗОК, което означава, че управителят на НЗОК е зависим от тези хора”, коментира той.

На 29 юли 2023 година  Михайлов беше избран за управител на НЗОК с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. През ноември бе избран неговият заместник – проф. Мавров, по предложение на ГЕРБ, но без подкрепата на ПП-ДБ. 

Ден по-късно двамата подадоха оставки, които не са били гласувани в парламента до момента. 

Три часа продължи пленарният дебат, като стана ясно, че Михайлов е оттеглил оставката си. За освобождаването на шефа на НЗОК гласуваха ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. Против бяха ПП-ДБ. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст