Ще отложат ли либерализацията на пазара на ток за битови потребители?

пазара на ток

В Комисията по енергетика в Народното събрание ще бъде разгледано предложението на БСП за отлагане либерализацията на пазара на ток за битовите потребители.

Към мотивите си в законопроекта социалистите цитират данните на Евростат, според които България е на първо място по енергийна бедност в Европейския съюз – над 2 млн. от българите са енергийно бедни, а 30% не могат да покриват разходите си за отопление.

Според сега действащите законови разпоредби реформата трябва да започне частично от 1-ви юли тази година, с базова цена за домакинствата, която ще определя Министерският съвет, а регулираните цени трябва изцяло да отпаднат от началото на 2026 година.

Електроразпределителните дружества и експерти се опасяват обаче, че се въвежда нов модел на квазилиберализирани цени за битовите потребители и се възлага на Министерския съвет, вместо на Комисията за енергийно и водно регулиране, да определя “регулираната” цена за битовите потребители, които до края на 2025 г. те ще продължат да плащат ток по регулирани цени.

Депутатите в комисията ще разгледат още един законопроект за промени в Закона за енергетиката, внесен от “Продължаваме промяната – Демократична България”. Той предвижда мерки срещу изпирането на пари, които да гарантират, че участниците на пазара ще подлежат на строг контрол.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст