“Възраждане” настоява докладът за “Боташ” да влезе в пленарната зала до 25 април

Възраждане

Парламентарната група на “Възраждане” внася сигнал в прокуратурата, ДАНС, КЕВР, МЕ, МВР заради скандалната сделка между “Булгаргаз” и турската държавна газова компания “Боташ”. В сигнала ще бъде представен и доклада на временната комисия. Това заяви от кулоарите на парламента депутатът от “Възраждане” Йордан Тодоров.

По-рано днес стана ясно, че от ПП-ДБ са внесли предложение за извънредно заседание на Народното събрание, на което да бъде разгледан докладът на временната комисия за договора между “Булгаргаз” и “Боташ”.

Вчера председателят на Народното събрание Росен Желязков не включи точката за обсъждане. В кулоарите на парламента Павела Митова от “Има такъв народ” – член на временната комисия, обясни, че са постъпили допълнително секретни данни и затова отлагането на доклада е правилно.

Депутатът от “Възраждане” смята, че няма воля в това председателят на временната комисията да подпише доклада и да го внесе за разглеждане в пленарна зала.

Вчера председателят на временната комисия се оправда от трибуната на Народното събрание, че забавя внасянето на доклада, защото има становище от адвокатската кантора, с която БЕХ работят, в което становище те изразяват своето опасение, че ако този доклад бъде оповестен публично, това би означавало българската страна и българската компания да бъдат глобени от Европейската комисия. Глобите на ЕК са много солени“, съобщи той.

От името на парламентарната си група, Тодоров постави ултиматум на председателя на временната комисия Жечо Станков до 25 април да внесе в парламента доклада. До тази дата той трябва да бъде приет и в пленарната зала. Ако това не се случи, партията е готова да внесе данните и в ЕК.

Тодоров обясни още, че договорът е сключен изключително асиметрично, което значело, че това, което е като неустойка от наша страна, ако го прекратим, по никакъв начин не се отнася за турската газова компания. Тоест те от своя страна могат да го прекратят и няма да дължат тези пари, които ние ще дължим.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст