Главчев предупреди президента да не спъва решенията му

Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че е готов по всяко време на диалог с президента Румен Радев по повод предложените от него промени в състава на служебното правителство.

Отговорността за министрите, които предлагам, е изцяло моя. Ако има други виждания по въпроса, този, който осуети предложените от мен министри, той ще поеме отговорност“, предупреди Главчев от Брюксел, където участва в двудневното заседание на Европейския съвет.

В този смисъл Главчев посочи, че президентът Радев трябва да издаде указ за смяната на предложените от него министри.

Служебният министър-председател видимо се разгневи на журналистическите въпроси относно това, какви са следващите му стъпки със смяната на министри и сложи край на брифинга си.

Седмица след клетвата на служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев поиска смяна на двама министри – тези на външните работи и на земеделието. След дни на мълчание президентът Румен Радев отговори, но не каза дали ще одобри и ще подпише указите за двете рокади.

Държавният глава единствено каза, че е странно “служебният премиер да си сменя мнението през един ден”. Също така остро се противопостави на номинацията на Даниел Митов, който е зам.-председател на ГЕРБ, за следващ служебен министър на външните работи.

Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов.

Като мотив за поисканата рокада във външно министерство, служебният премиер изтъкна необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, и със съюзниците и партньорите.

На 16 април стана ясно, че Димитър Главчев предлага още една персонална смяна в състава на служебния кабинет – Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст