Депутатите решиха да не заседават по време на предизборната кампания

Депутатите решиха да не заседават по време на предизборната кампания

Депутатите решиха да не заседават по време на предизборната кампания. Те приеха на второ второ четене промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Според измененията за времето от откриването на предизборна кампания за вота за народни представители до свикване на новоизбрания парламент да няма да се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите. В този случай сроковете по този правилник спират да текат, с изключение на сроковете за писмени отговори в парламентарния контрол.

Предложението е внесено от депутатите от ГЕРБ-СДС Анна Александрова, Рая Назарян и Теменужка Петкова, и от народните представители от ДПС Хамид Хамид и Ертен Анисова.

Първоначалната идея, залегнала в конституционните промени, бе Народното събрание да работи без прекъсване до избирането на нов парламент, за да контролира служебния кабинет. С приетите сега промени парламентът отново няма да работи, но не се разпуска, а излиза във ваканция.

Депутатите отхвърлиха редакционно предложение на Мая Димитрова от БСП за провеждане, освен на писмен, и на устен парламентарен контрол по време на кампанията. Отхвърлено бе и предложението на Цвета Рангелова от “Възраждане” парламентът да взема решение дали да заседава по време на предизборна кампания.

От опозицията заявиха, че така от парламентарен контрол се спасява служебният кабинет на Димитър Главчев и отново обвиниха авторите на промените в Конституцията, че редакциите са били недообмислени.

Подкрепени бяха измененията в правилника, свързани с възнагражденията на народните представители и предложението, с което изрично се регламентира да няма двойни заплати. Възнагражденията ще се начисляват от деня на полагане на клетва от народните представители до деня, предхождащ деня на полагането на клетва на народните представители, избрани в следващото Народно събрание.

При предсрочно прекратяване на пълномощията на депутат възнаграждението се дължи до датата на постановяване на решението на органа. Заплатите ще се начисляват от датата на избирането на народните представители на съответните длъжности и за членове на комисии. Също така министри, избрани за народни представители в следващо Народно събрание, ще декларират от кой държавен орган желаят да получават полагащото им се възнаграждение за периода до избор на нов Министерски съвет.

Бе решено също и на всяко шестмесечие да се изисква доклад от Комисията за противодействие на корупцията и от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и да се провеждат изслушвания на председателите и членовете им.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст