Застрахователите отказват да изплатят обезщетение за взривения “Северен поток”

северен поток взрив

Застрахователните компании Lloyd’s of London и Arch Insurance отказват да изплатят обезщетение на Nord Stream AG, оператора на взривения “Северен поток”. Застрахователите смятат, че газопроводът е повреден в резултат на военни действия и такива рискове не са включени в договора. Те не са съгласни и с размера на застрахователния лимит от 400 млн. евро, за който настоява Nord Stream.

Застрахователните полици за газопровода “Северен поток”, разрушен от експлозии през 2022 г., не покриват риска от унищожаване или повреда в случай на военни действия. Застрахователните компании Lloyd’s of London и Arch Insurance, които действаха като застрахователи на газопровода Nord Stream, изпратиха това основание до Върховния съд на Лондон в отговор на иска на Nord Stream AG. Според извадка от документа, полиците не покриват щети “пряко или непряко причинени от, в резултат или като следствие” от война и военни действия, детонация на експлозивно вещество, както и използване на каквото и да е военно оръжие или в резултат на действия, извършени по злонамерени или политически причини. От “Газпром” са отказали коментар.

Газопроводната система, състояща се от газопроводите “Северен поток” и “Северен поток 2”, е проектирана да транспортира до 110 милиарда кубически метра газ годишно от Русия към Европа. Това струваше на “Газпром” и неговите европейски партньори, които вече бяха отписали инвестициите си, приблизително 17 милиарда евро.

На 16 септември 2022 г. и двата газопровода бяха повредени от саботаж.

Nord Stream и неговият оператор Nord Stream AG не са включени в санкциите на САЩ, за разлика от Nord Stream 2.

През март Financial Times, позовавайки се на съдебни документи, съобщи, че Nord Stream AG е завела дело за 400 милиона евро срещу Lloyd’s of London и Arch Insurance в съд в Лондон за отказ да покрие щети. Цената на възстановяването на газопровода, според оценките на оператора, може да достигне 1.2-1.35 милиарда евро. Това е предварителна оценка на работата по отстраняване на водата от тръбите, тяхното стабилизиране, ремонт и попълване на изгубените запаси от газ.

От позицията на ответника следва, че “щетите от експлозията са пряко или косвено причинени, възникнали в резултат или като следствие” от конфликта между Русия и Украйна, започнал на 24 февруари 2022 година. Това, според ответника, съответства на термините “война”, “нашествие”, “военни действия”, които се съдържат в списъка на рисковете, които не се покриват от застрахователния договор.

Застрахователите посочват, че

щетите от експлозията може да са причинени от или по нареждане на правителство.

Освен това страните оспорват и обема на застрахователните плащания. Застрахователите смятат, че максималният размер на обезщетението е ограничен до 200 милиона евро, докато Nord Stream AG изисква два пъти повече. Както следва от позицията на застрахователните компании, през юли 2020 г. страните определят лимит от “100 милиона евро за всяко застрахователно събитие, но до 200 милиона евро общо годишно за всяка линия”. Газопроводът “Северен поток” се състои от две линии, като и двете бяха повредени от експлозия на 16 септември 2022-а. Компаниите обосновават позицията си с аргумента, че щетите от експлозията представляват единичен инцидент, тъй като “щетите изглежда са причинени по същия начин, в същия ден и приблизително по същото време на приблизително същото място”.

Германия, Дания и Швеция започнаха разследване на експлозиите,

които се смятаха за целенасочен саботаж. Година и половина по-късно, на 7 февруари, шведската прокуратура спря разследването за саботаж на “Северен поток”, а скоро същото направи и Дания. Германия остава единствената страна, която продължава разследването.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст