Кирил Темелков: Регулираната цена на газа е по-висока и от пазарната в страната, и от борсовата в Нидерландия (част 1)

Кирил Темелков

Докато газовите експерти разберат за преговорите с „Боташ“, договорът беше сключен, чак после стана ясно, че е неизгоден, че е за дълъг период и при ангажиращи условия

Най-голямата енергийна батерия в България е газохранилището в Чирен. Ние сме единствената европейска страна, в която съществува регулирана цена на газа. Практически пазарът на газ се манипулира чрез регулираната цена в полза на “Булгаргаз”, но потребителите реално не получават никакви ползи от нея и остават с напразни очаквания за сигурност. По време на кризата, когато енергийните цени се изстреляха до неузнаваеми нива, електропотребителите бяха подпомогнати от държавата, но потребителите на газ не получиха никакви облекчения. Какъв е смисълът тогава цената да бъде регулирана. Газът трябва да бъде изваден от всякаква регулация. Или да се сменят правилата на регулацията.

Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ газовият експерт Кирил Темелков, зам.-председател на Българската газова асоциация и бивш директор на “Булгартрансгаз”.

Още от интервюто:

Как газовият сектор чете сделката с „Боташ“?

Възможно ли е условията по договора с „Боташ“ да бъдат предоговорени в наш интерес?

Трябва ли КЕВР да регулира цената на природния газ?

Защо тази зима цената на газа у нас беше по-висока, отколкото на борсата в Нидерландия?

Какво е бъдещето на природния газ в България?

Вижте други събеседници в СТУДИО БАНКЕРЪ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст