Първото тримесечие е едно от най-силните в историята на жилищния пазар

ремонт на жилище, пазара на ново строителство ръст

Тази година започна с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

„През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това в голяма степен беше очаквано с оглед на все още ниските лихвени проценти по кредитите, растящите доходи, забавянето на инфлацията и темпа на нарастване на цените на имотите от една страна и очакваното ни приемане в еврозоната от друга“, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.
Същевременно, тази нова скорост допринесе за ускоряване на нарастването на цените след забавяне в края на 2023 година. „Това се вижда най-ясно на водещия градски пазар София, където ръстът в края на миналата година беше около 3% на годишна база, а 2024 г. стартира с ръст от близо 7%“, допълва тя.

Все още няма никакви индикации за забавяне на кредитната активност на банките и вдигане на лихвените проценти. Това стимулира както търсещите собствен дом, така и тези, които искат да се сдобият с втори дом или ваканционно жилище.

Данните на БНБ сочат, че средният лихвен процент на новоотпуснатите жилищни кредити в лева е 2.54% през февруари, което е съпоставимо с нивата от началото 2023 г., а при евровите кредити дори има спад на лихвения процент и той вече е под 3 на сто. В резултат, продължават да нарастват обемите новоотпуснати кредити. Регистрираният ръст през първите два месеца на тази година е с близо 41% на годишна база.

Средната цена на закупените през първото тримесечие жилища в София

по данни на агенцията е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на миналата година. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6.8% след забавяне в края на 2023-а. Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нива около 137 000 евро.
Изчисленията на Bulgarian Properties по данните на Агенцията по вписванията показват, че

сделките с имоти в София бележат първи ръст

след няколко поредни тримесечия на спад от 2022 г. насам.
Вписани са 7298 имотни сделки при 6381 през миналата година. Така регистрираният ръст е с 14.4% на годишна база, което е едно от най-големите нараствания на сделките в София, а като обем нарежда тримесечието до най-силните първи тримесечия за имотния пазар.
Данните на Bulgarian Properties също сочат ръст на сделките в София, като този ръст е около 20%, включвайки и сделките с жилища в новостроящи се сгради.

Стойността на коефициента на достъпност на Bulgarian Properties спадна

до 1.03 в края на 2023 година. Това сочи, че достъпността на жилищата в столицата се е подобрила, тъй като доходите нарастват по-бързо от цените. Средната работна заплата в София достигна 3025 лв. през последното тримесечие на миналата година и така за закупуване на 1 кв. м жилищна площ в София е била нужна около една средна месечна софийска заплата. За сравнение, през 2008 г. (в предходния пик на пазара) бяха нужни 3.4 заплати за същата площ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст