Белгия и Чехия искат Русия да бъде санкционирана за намеса в евроизборите

Белгия и Чехия искат Русия да бъде санкционирана за намеса в евроизборите

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции срещу Русия, които да са като ответна реакция на намесата й и в предстоящите избори за Европейски парламент, съобщи „Ройтерс“.

В отворено писмо до ръководителите на евроинституциите, премиерите на Белгия и Чехия, Александър де Кро и Петер Фиала, посочват, че Москва е изградила мрежи за дезинформация и влияние. Те се позовават на разкрития на службите си за сигурност. Засечени са и плащания към политици и инфлуенсъри.

Целта на мрежата е да се осигурят хора на отговорни позиции в Европейския парламент, като се вкарат повече проруски политици в предизборната надпревара.

Изборите за Европейски парламент ще се проведат от 6 до 9 юни. Белгия, заедно с други държави от ЕС, започна наказателно разследване срещу Русия. Чешката република наложи санкции на няколко физически лица и едно юридическо – обвиненията са, че работят срещу териториалната цялост на Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст