САЩ връщат санкциите за венецуелския петролен и газов сектор

Северната фасада на Белия Белият Бял дом Вашингтон

Съединените щати няма да подновят петролния лиценз на водещия производител на петрол в света – Венецуела.

През октомври американското правителство разреши за срок от шест месеца производството и износа на венецуелски суров петрол, газ и гориво, доставките на стоки и услуги, нови инвестиции и плащания към “Петролеос де Венесуела”.

Сега обаче министерството на финансите на САЩ обяви, че е издало заместващ лиценз, с който на компаниите в петролния и в газовия сектор в страната се дава 45-дневен срок да прекратят дейността си.

Според източници на CNN ще бъде направено изключение за компанията “Шеврон”, която ще продължи частично добива си на територията на Венецуела по силата на друг лиценз от 2022 година. 

Американското правителство обясни, че е взело решение за повторно налагане на наказателни мерки в отговор на неизпълнението на някои задължения, поети от президента Николас Мадуро. 

Макар да е изпълнил част от ангажиментите по миналогодишното споразумение, той не е успял да изпълни други, включително да позволи на опозицията да издигне избран от нея кандидат срещу него на президентските избори на 28 юли.

Строгите санкции срещу Венецуела бяха наложени от Доналд Тръмп през 2019 година след победата на Мадуро на изборите, която САЩ и други западни правителства не признаха.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст