СТИВ могат да участват в привличането на квалифицирани кадри от трети страни

зам.-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов

Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) към посолствата и консулствата на България в чужбина могат да бъдат въвлечени и да участват в процеса по привличане в страната ни на висококвалифицирани кадри от трети държави. Това казва заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов по време на заседание на Икономическия и социален съвет.

Днес той обсъди и прие „Анализ на възможностите за опростяване и ускоряване на процедурите за достъп до пазара на труда на работници и висококвалифицирани кадри от трети страни за нуждите на българския бизнес“.

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров, както и представители на заинтересованите институции.

Според заместник-министър Павлов, търговските аташета на България могат да подпомогнат процеса като

разпространяват информация за нуждата на българския бизнес от висококвалифицирани кадри.

Те биха били полезни и като съдействат за облекчаване на дългите срокове за обработка на документи за кандидатстване за работа в страната ни.

За страната ни е важно както задържането на висококвалифицирани кадри в България, така и връщането у нас на българите от чужбина, които са огромен ресурс и като брой, и като качество.

Но процесът трябва да бъде внимателно премислен, за да не се създава социално напрежение и заплаха за националната ни сигурност, отбелязва икономическият заместник-министър. Заедно с това въпросът с привличане на висококвалифицираните кадри от трети страни изисква и добра координация между всички институции, така че да се установят бройките, квотите и пазарите към които следва да се насочим.

Ясно е, че

невъзможността на бизнеса да намира достатъчно работна сила, му пречи да расте.

Икономическото министерство е пряко ангажирано с въпроса за трудовата миграция като инициатор на срещи с представители на бизнеса и институциите за обсъждане на темата за намиране на висококвалифицирани кадри от трети страни. По време на тях бе изготвен проект на План за действие в областта на трудовата миграция – 2024 г. с включени предложения на бизнеса за конкретни мерки, касаещи законодателни инициативи и административни процедури.

Анализът, одобрен от Икономическия и социален съвет, е разработен по решение на Министерски съвет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст