Швейцария няма да участва в работната група за изпълнение на санкциите срещу Русия

Швейцария няма да участва в работната група за изпълнение на санкциите срещу Русия

Долната камара на парламента на Швейцария е гласувала на 17 април против включването на страната в международната работна група, отговорна за изпълнението на икономическите санкции срещу Русия. Групата – “Руски елит, близки и олигарси” (REPO), е създадена през 2022-а от Съединените щати, Австралия, Канада, Европейската комисия, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания със задача да замразява и конфискува санкционираните от Европейския съюз и САЩ руски активи заради разпореденото от Кремъл нахлуване в Украйна. Швейцари, която по традиция е неутрална държава, се противопоставя на натиска да се присъедини формално към групата и вместо това е в постоянен конструктивен контакт с нея.

Със 101 гласа “против” и 80 “за” швейцарските законодатели са отхвърлили предложението на Зелената партия за включване на Швейцария в REPO. Правителството е доволно от решението, защото също препоръчва неучастие с мотив, че досегашното сътрудничество е достатъчно.

Швейцарският министър на правосъдието Беат Янс посочва, че в условията на все по-задълбочаващото се световно разделение е в интерес на Швейцария да поддържа независимост в международните отношения. В подкрепа на позицията си Янс цитира желанието на страната си да организира и да бъде домакин на конференцията за мирни преговори за Украйна. Министърът коментира също, че “неучастието в REPO ще помогне на държавата му да продължи да предлага добрите си услуги”.

Швейцария обяви през миналата седмица, че в средата на юни ще бъде домакин на двудневно съвещание на високо равнище, чиято цел е постигането на мир Украйна. Политическите наблюдатели не са оптимисти, че срещата ще произведе сериозен пробив в сложната обстановка. Русия пък вече заяви, че няма да вземе участие в разговорите с мотив, че Берн, който подкрепи санкциите на ЕС срещу Москва, вече се е отказал от неутралитет по отношение на конфликта.

Въпросът със санкциите продължава да е изключително спорен в Швейцария, където кабинетът трябва да балансира между международния натиск и придържането към неутралитет. Нещо повече, в момента се водят сериозни дискусии за включване на парламентарната позиция за неучастие в конституцията на страната, което ще забрани на правителството да участва в каквито и да било санкционни режими.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст