БСП сезира българската и европейската прокуратура заради договора с “Боташ”

БСП определи като предизборна провокация повдигнатото обвинение срещу кмета на Дупница Първан Дангов

Росен Христов сключил договора с “Боташ” като купувач и го пратил по имейл за подпис до “Булгаргаз”

Още днес БСП ще изпрати доклада на парламентарната анкетна комисия за договора с “Боташ” до българската и европейската прокуратура, както и до Комисията за противодействие на корупцията. Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова по време на кръгла маса в парламента.

Тя определи сключения договор от последния служебен кабинет на президента Румен Радев, като “един от най-корупционните”. Борислав Гуцанов пък го нарече “национално предателство”.

Според изнесените от тях данни България е на стотици милиони загуба на година от договора, за който няма направени икономически и финансови анализи. По думи на Гуцанов финансовите щети за държавата възлизат на 2,2 млрд. лв. на година.

От левицата подчертаха, че най-фрапантното в договора е, че няма клауза, която да позволява на България да се откаже от него, а от турска страна има.

Защо Росен Христов подписва предварително договора, след като не му е работа и след това отива по електронната поща към “Булгаргаз”, защо го прави? Това не е в неговите правомощия. И дали сега служебният енергиен министър е сложен случайно или и той има друга функция за прикриване на всички тези договори? Дали не е много по-дълбоко всичко това, за което БСП говори”, попита депутатът от левицата Борислав Гуцанов.

По думите му един служебен кабинет не трябва да подписва такива споразумения, а това трябвало да се направи от редовно избрано правителство с мандат.

“Внушава ни се да мълчим, да не говорим, защото може да привлечем санкция от ЕК към България. Ние настояваме да се използва регресния иск, който е по закон. Тоест правителството да се обърне персонално към всички лица, подписвали документите и нанесли щета на българската държава, и да заведе към тях иск. Те да покрият тази финансова щета, а не да се плаща от народа“, призова Нинова.

В сряда, 17 април, докладът на комисията за “Боташ” трябваше да бъде гласуван в пленарна зала, а след това да бъде изпратен на прокуратурата. Това обаче не се случи, защото председателят на комисията Жечо Станков от ГЕРБ обяви постъпила нова информация с гриф.

Междувременно председателят на парламента Росен Желязков насрочи извънредно второ заседание за днес от 14.00 часа, на което да се разгледа въпросния доклад.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст